Adalet Divanı PKK kararını açıkladı

Avrupa Birliği Adalet Divanı, PKK’nin 2014 ile 2020 arasındaki “terörist örgütler” listelerinden çıkarılmak için açtığı davada kararını açıkladı.

PKK’nin Avrupa Birliği Konseyi’nin 2014-2020 arasındaki “terörist örgütler listesi”ne karşı açtığı davalara ilişkin karar açıklandı.

Avrupa Birliği Adalet Divanı daha önceki bir kararında PKK’nin listede tutulamayacağına hükmetmesine rağmen Avrupa Birliği Konseyi liste her güncellendiğinde otomatik olarak ve aynı argümanlarla PKK’yi listeye almaya devam etti.

Yeni kararda 2014 listesi kapsamında PKK ve bu bağlamda kişi ve kurumlara getirilen kısıtlamalar iptal edilirken, sonraki listelere ilişkin başvurulara PKK aleyhine olumsuz yanıt verildi.

Adalet Divanı, mahkeme masrafları konusunda ise her tarafın kendi masraflarını ödemesi yönünde karar aldı. Normal koşullarda, kaybeden taraf mahkeme masraflarını ödemek zorunda kalıyordu. Diğer bir ifadeyle, davanın tarafı olan Avrupa Birliği Komisyonu, Fransa Cumhuriyeti ve Hollanda kendi masraflarını karşılayacak.

Alınan bilgilere göre, PKK’nin avukatları kısa bir süre sonra kararı değerlendirmek için toplanacak ve izlenecek yolu belirleyecekler. Zira Adalet Divanı’nın aldığı karar temyiz edilebiliyor. Mahkemenin kapsamlı kararı 260 maddeden oluşuyor.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Alman devletinin 26 Kasım 1993 günü PKK’yi yasak listesine almasının ardından, 2001’de ABD’de İkiz Kulelere yapılan saldırı ile yeni bir güvenlik konsepti dünya genelinde devreye konulmuştu.

Avrupa Birliği, ABD’nin dayattığı “terörizmle mücadele” anlayışı çerçevesinde aynı yılın aralık ayında liste oluşturdu. Böylece PKK, 2002’de listeye alındı.

Avrupa Birliği Adalet Divanı’nda PKK’ye ilişkin 2014 yılından bu yana birçok dava görüldü. Divan, 2018 yılı sonunda aldığı bir kararla 2014-2017 arasındaki listeleri iptal etmişti.

Mahkeme böylece PKK’nin listeye alınması için sunulan argümanları “yetersiz” bulmuş ve bu gerekçelerle listede tutulamayacağına hükmetmişti.

Ancak AB kararı bu kararı temyiz etmişti. Hemen ardından İngiltere 2018 yılında PKK’nin listede tutulması için yeniden başvuru yapmış ve PKK aynı argümanlarla otomatik olarak 9 Ocak 2018’de yeniden listeye alınmıştı. Kürt tarafı da aynı yıl 7 Mart’ta yeni listeye karşı dava açmıştı.

Avrupa Birliği Konseyi’nin bir önceki karara itirazı ve yeni listelere karşı açılan dava dosyaları birleştirilmiş ve ilk duruşma 31 Mart 2022’de görülmüştü.

Adalet Divanı, 31 Mart’taki duruşmada Avrupa Birliği Konseyi’ni eleştirerek, önceki listeler iptal edilmesine rağmen aynı argümanlarla “kopyala yapıştır” bir savunma yapılmasına tepki göstermişti.

2020-2021 LİSTELERİNE İLİŞKİN KARAR YAKINDA

Adalet Divanı’nın 2020’den sonraki listelere karşı PKK’nin açtığı davayı da karara bağlanması bekleniyor. Alınan bilgilere göre karar 14 Aralık’ta açıklanacak.