GÖRÜNTÜLÜ

Dersim ve Zap’ta şehit düşen gerillalar için Bern’de anma

Dersim ve Zap’ta şehit düşen Edessa Cejna, Ekin Rodî ve Canşêr Şêrawa, Bern’de düzenlenen etkinlikle anılırken, “Önder Apo fiziki özgürlüğüne kavuşuncaya ve Kürt halkı haklarına kavuşuncaya mücadeleye devam edeceğiz” denildi.

ŞEHİT ANMA ETKİNLİĞİ

İsviçre'nin başkenti Bern'de şehitler için kitlesel anma düzenlendi. 14 Ekim 2023'te Dersim'de şehit düşen Ece Yılmaz (Edessa Cejna) ile 19 Mart 2024'te Zap’ta şehit düştükleri açıklanan Dilara Ölmez (Ekin Rodî) ve Kemal Merwan Oso (Canşêr Şêrawa) şahsında gerçekleşen anmaya, Komalên Civakên Kurdistan (KCK) Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, şehit yakınları ile yüzlerce Kurdistanlı katıldı.

Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde düzenlenen anma bir dakikalık saygı duruşunun ardından başladı. Ardından şehitlerin mücadelesine dair konuşmalar yapıldı.

‘MÜCADELELERİ YOLUMUZU AYDINLATIYOR’

İlk sözü alan Sanatçı Kawa Urmiyê, şu konuşmayı yaptı: “Dört parça Kurdistan’da faşist düşmana karşı savaşan gerillalarımız düşmana asla fırsat vermiyor ve zafere doğru ilerliyor. 25 yıldır İmralı işkence sistemine maruz kalan Önder Apo’nun özgürlüğü ve Kurdistan’a statü için mücadelemizi yürütüyoruz. Eli kanlı Türk devletine fırsat vermeyeceğiz. Önder Apo fiziki özgürlüğüne kavuşuncaya ve Kürt halkı haklarına kavuşuncaya kadar gerek Medya Savunma Alanları’nda, gerek metropollerde gerekse Avrupa sahasında mücadelemizi sürdüreceğiz. Gerillalarımızın mücadelesi yolumuzu aydınlatıyor ve şehitlerimizin hayallerini gerçekleştireceğiz. Buna inanıyoruz ve sözünü de buradan veriyoruz."

Şehit Aileleri Derneği (KOMAW) adına Saadet Kuran ise şehit ailelerine ve Kürt halkına başsağlığı diledi ve her zaman şehitlerin izinde ve mücadelelerinin takipçisi olacaklarını vurguladı. Devamla ise, “Sadece şehîd namirin demeyeceğiz. İzlerinden gideceğiz, hayallerini gerçeğe kavuşturacağız ve ömrümüz oldukça şehitlerimizin takipçisi olup mücadelelerini devam ettireceğiz” ifadelerini kullandı.

‘KURDISTAN HALKININ BİRLİKTELİK RUHU DÜŞMANA KORKU SALIYOR’

Şehit Edessa Cejna’nın ailesi adına söz alan Mamoste Gernas Koçer ise, Ekin Rodî, Cansêr Şêrawa ve ailesinin şehidi olan Edessa Cejna adına tüm Kurdistan şehitlerini saygıyla andığını belirtti. Koçer şöyle konuştu: “Şehitleimizin verdiği mücadele bizi onurlandırıyor. Şehitlerimiz yolumuzu aydınlatıyor. Bu söz çok önemli bir söz. Çok önemli bir dönemden geçiyoruz. Bu söz ile binlerce, yüz binlerce halkımız yan yana geliyor. Birbirini tanımasa bile ama herkes şehidine sahip çıkma uğruna bir araya geliyor. Bu da düşmana ağır bir darbe oluyor. Kurdistan halkının bu ruhu çökertilemez. Biz bu felsefeyi gördükçe, şehitlerimizin verdiği mücadeleyi gördükçe kendimizi Kurdistan halkına, gerillalarımıza ve Önder Apo'ya karşı daha çok borçlu hissediyoruz. Şehitlerimizin bize bıraktığı mücadeleyi hayallerini ve uğruna canlarını verdikleri Kurdistan toprağını savunmaya ve düşmana karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Çok önemli bir nokta daha var; içimizdeki öfke düşmana korku salıyor, içimizdeki isyan ruhunu büyütüyor ve hızlandırıyor. Örneğin şehidimiz Edessa'nın cenazesi Batman’a geldiğinde binlerce Kürt halkı şehidimize sahip çıktı. Düşman bir odada bile anma yapılmasına izin vermezdi ama bu sefer Kürt halkı her zaman olduğu gibi şehidine sahip çıkarak direniş ruhunu, zafer ruhunu ortaya çıkardı. Bunun üzerine düşman bile korkusundan müdahale edemedi. Bu da her dört parça Kurdistan’da büyük bir heyecan yarattı ve en önemlisi de şehit Edessa ruhuyla düşmana korku saldı.”

‘DÜŞMANA HER ZAMAN GEREKLİ CEVABI VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Anmaya katılan KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, herkesi selamladı ve şehit ailelerine başsağlığı diledi. Şehitlerin mücadeleleriyle yollarını aydınlattıklarını ve şehadetleriyle mücadeleyi kendilerine devrettiklerini söyleyen Aydar, çok önemli günlerden geçtiklerini ifade ederek şöyle devam etti: “Ülkemizde büyük bir savaş var ve hepimiz bu savaşın içerisindeyiz. Bu savaşlar yüzünden buralara göç ettik. Neden burada olduğumuzu sorgulamalıyız. Zorlu bir savaş, uzun bir süre tabii ama devam edeceğiz mücadelemize. Düşman her yıl gerillayı bitireceğiz diye sözler veriyor ama her yıl sözleri boşa çıkıyor. Özgürlük Gerillaları mücadeleyi büyütüyor ve zafere adım adım ilerliyorlar. PKK'nin yeni nesil teknolojileri ile hiç kimse, hiçbir devlet baş edemez. Bu yenilgi üstüne eli kanlı Türk devleti kendisine dost aramak için İran’a, Irak’a, Suriye’ye gidip el açıyor. Ama unutmasınlar ki Kürt halkını kimse bitiremez. Bu mücadeleyi devam ettireceğiz. Ve bu direnişle geçtiğimiz günlerde de görüldüğü üzere Kurdistan’da kayyumlar atmak isteyen işgalci devlete halkımız gereken cevabı verdi ve her zaman da vermeye devam edecektir.”

‘ÖZGÜRLÜĞE KADAR DAVAMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Anmada son olarak Ekin Rodî'nin ailesi adına Zülfü Binbir söz aldı. Binbir, "Hiçbir cümle, hiçbir kelime şehitlerimizin verdiği mücadeleyi anlatmaya yetmez. Her üç şehidimiz şahsında tüm Kurdistan şehitlerini anıyor, Önderlik felsefesiyle, ideolojisiyle yürüttüğü direnişi ve mücadeleyi saygıyla selamlıyorum. Yoldaşlarımızın mücadelesi düşmana büyük korkular salmaktadır. Yürüttükleri mücadeleyle faşist Türk devletinin özel savaş teknolojileri boşa düşürmektedirler. Kimse bizleri mücadelemizden geri adım attıramaz. Ve biz burada tekrar sözümüzü yeniliyoruz; tüm Kurdistan şehitlerinin hayallerini gerçekleştireceğiz. Mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Tüm Kürdistan, Kürt halkı ve Önder Apo özgürlüğüne kavuşmadan davamızdan vazgeçmeyeceğiz” vurgusunda bulundu.

Konuşmalar ardından şehitler anısına hazırlanan sinevizyon gösterildi. Anmada yarın Fransa'nın Strasbourg kentinde yapılacak merkezi mitinge katılım çağrısı yapıldı.

Anma “Şehîd namirin” sloganının atılması ardından sonlandırıldı.