Londra ve Den Haag’da coşkulu 27 Kasım kutlaması

Londra ve Den Haag’da yüzlerce kişinin coşkulu katılımı ile PKK’nin 44’üncü kuruluş yıl dönümü kutlandı. Dilşa Osman, 44 sene önce kimsenin Kürtlükten bile bahsedemezken, bugün Kürt kadınların dünya kadınlarına öncülük ettiğine işaret etti.

PKK'nin  kuruluşunun 44'üncü yılı, İngiltere'nin başkenti Londra ile Hollanda'nın Den Haag kentinde coşkuyla kutlandı. 

LONDRA

PKK’nin 44’üncü kuruluş yıl dönümü, Britanya Devrimci Gençlik Hareketi ve Kürt Halk Meclisi öncülüğünde yüzlerce kişinin katılımı ile Londra KCC binasında kutlandı.

Etkinlik, devrim ve demokrasi mücadelesinde şehit düşenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Ardından PKK’nin bir grup ile başladığı özgürlük mücadelesinin nasıl milyonların iradesi haline dönüştüğünü anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı. Bu sırada kitle, “Bijî Serok Apo”, “Bijî PKK”, “Şehîd namirin” ve “Jin jiyan azadî” sloganları attı.

Salon, PKK, KCK, YPG, YPJ, PJAK, PAJK ve HPG bayrakları ve üzerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarının olduğu flamalarla donatıldı. Devrimci Gençlik Hareketi adına yapılan açılış konuşmasında PKK’nin özelde Kürt halkının dirilişi ve Ortadoğu halklarının özgürlük hareketi olduğu ifade edildi. Kürdistan’ın tüm parçalarında faşizme ve işgale karşı gerilla öncülüğünde tarihi bir direniş ve özgürlük savaşı yürütüldüğü kaydedilirken, bir gençlik hareketi olan PKK’nin devrimci ruhu ve Apocu ruh ile faşizmin yenileceği ifade edildi.

Halkların Birleşik Devrim Hareketi’nin, PKK’nin 44’üncü kuruluş yıl dönümü dolayısıyla gönderdiği kutlama mesajının okunduğu etkinlikte, Kürt Halk Meclisi, KCK-E Başûr, PJAK ve Kürt Kadın Hareketi adına konuşmalar yapıldı. PKK’nin bir yeniden doğuş hareketi olduğu ifade edilen konuşmalarda, “PKK tüm ezilen, baskılanan, özgürlük arayışında olan halkların dili ve kimliğidir. Kürdistan ve Ortadoğu halklarının faşist, oligarşik iktidarlara karşı umudu ve özgürlük cephesidir. Bu kutlu günü bize armağan eden Önder Apo’yu ve şu anda Kürdistan’ın dört bir parçasında direnen PKK gerillasını selamlıyoruz. PKK ruhuyla mücadeleyi yükselteceğiz” dedi.

Ardından Koma Sersi, Zeynel Abidin ve Kamil Ciwan sahne olarak, kitleyi şarkılarıyla coşturdu. Halay çeken kitle, sık sık PKK ve gerilla direnişini selamlayan sloganlar attı.

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag şehrinde 44. yıl kutlamaları için binler buluştu. Kutlama, devrim şehitlerinin anısına saygı duruşuyla başladı. İlk konuşmayı DEM-NED Eşbaşkanı Niyazi Dersim yaptı. Dersim, PKK’nin yenilmez olduğunu belirterek, “Başta kadınlar ve gençler olmak üzere bütün ezilen halklar kendi kimliğini özgürlük mücadelesinin sayesinde tanıdı’’ dedi.

Kutlamaya katılan KCK Yürütme Kurulu Üyesi Zübeyir Aydar ise PKK’nin her zamankinden daha güçlü olduğunu, gelinen aşamada halkların umudu olduna dikkat çekti. Aydar, 8 aydır Medya Savunma Alanları’nda gerîllanın görkemli savaşına da vurgu yaparak, “Türk devletinin gerîllaya yönelik kimyasal silah saldırısına karşı sesimizi yükselterek cevap olmalıyız” dedi.

Tecride de değinen Zübeyir Aydar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 24 yıldır ağır tecrit altında olduğunu ve  ve hiçbir şekilde haber alınamadığını hatırlattı. AKP-MHP faşist rejiminin sonunun geldiğini belirten Aydar, “Hiçbir güç ağır bedellerle ödenen kazanımlarımızı yok edemez’’ diye vurguladı.

Kutlamada Kürt Kadın Hareketi adına da Dilşa Osman bir konuşma yaptı. Dilşa Osman, 44 sene önce kimsenin Kürtlükten bile bahsedemezken, bugün Kürt kadınının evrenselleşmiş mücadelesiyle dünya kadınlarına öncülük ettiğini söyledi.

Konuşmalardan sonra Sinevizyon gösterisi yapıldı.

Kutlamada, Hozan Comerd, Zozan Zûdem, Seyda Perinçek, Bengî Agirî, Hozan Yunus ve Memo sahne aldı. Kutlama boyunca “Bijî Serok Apo”, “Bijî Berxwedana Gerîla”, “Jin Jiyan Azadî” sloganları büyük bir coşkuyla atıldı.