Owen: Öcalan serbest bırakılmalı

İnsan hakları hukukçusu Margaret Owen, evrensel hukuk ve normların Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılmasını, PKK’nin de ‘terör örgütleri’ listesinden çıkarılmasını emrettiğini söyledi.

Deneyimli insan hakları hukukçusu Margaret Owen, Rusya ve Çin’e tavır alınırken kimyasal silah kullanan savaş suçlusu Erdoğan’a sessiz kalan hatta destekleyen Batı blokunun ikiyüzlü olduğunu belirtti. İngiliz hükümetini de eleştiren Owen, buna karşı mücadeleye devam edeceğini kaydetti.

ANF’ye konuşan insan hakları hukukçusu Margaret Owen, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin, işkenceye vardığını ve tamamen hukuksuz olduğunu belirterek, BM sözleşmeleri, Mandela Kuralları, AİHS ve AİHM kararları dahil evrensel hukuk ilkelerinin ve insani normların ihlal edildiğini söyledi. Abdullah Öcalan’dan 25 Mart 2021'den beri hiçbir haber alınmadığını, avukat ve aile görüşü başvurularının reddedildiğini hatırlatan Owen, “18 aydan beri nasıl olduğunu, sağlık durumunu bile bilmiyoruz. Kürt halkının önderidir, insanlık tarihinin güçlü insanlarından biridir. Cezaevinde bile üreten, yazan, sorunları çözmek için uğraşan biridir. Devam eden korkunç çatışmanın çözümü için temel aktördür” dedi.

SERBEST BIRAKILMASI GEREKİYOR

Aynı zamanda GAPS-UK'nin (Barış ve Güvenlikte Toplumsal Cinsiyet Eylemi) kurucu üyesi olan ve Kürt İnsan Hakları Projesi’nde (KHRP) kadın ve çocuk hakları danışmanlığı yapan avukat Owen, “Türkiye'nin 2015’te durdurduğu diyalogun devam edebilmesi için Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması gerekiyor. Bunu, tüm insan hakları kurumları söylüyor. Gerçek anlamda hukuk, Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılmasını ve PKK’nin ‘terör örgütleri’ listesinden çıkarılması gerektiriyor” şeklinde konuştu.

BATI İKİYÜZLÜLÜK YAPIYOR

İngiliz hükümetini, Türkiye’ye silah satışını durdurmaya çağıran Owen, Türk devletinin Medya Savunma Alanları’nda kimyasal silahlar kullandığına dikkat çekti. Owen, şunları söyledi: “Burada kimyasal silahlarla kullanmakla yetinmiyor. Êzidîlerin yaşadığı Şengal’e, mültecilerin yaşadığı Maxmur’da saldırılar düzenliyor. Buna rağmen uluslararası bir sessizlik var. Bu, tam bir ikiyüzlülüktür. İngiltere hükümetinin tavrı da öyle. Rusya ve Çin’e tavır alınırken kimyasal silah kullanan savaş suçlusu Erdoğan’a sessiz kalınıyor, destekleniyor. Türkiye’nin kullandığı dronların bazı parçaları İngiltere’nin. Bir insan hakları savunucu olarak kendi hükümetimi, bu devlet terörizmini desteklediği için eleştiriyorum.”

ROJAVA MODELİ ÖRNEKTİR

Abdullah Öcalan'ın sadece Kürtleri değil, o bölgedeki tüm insanları özgürleştirmek için mücadele ettiğini kaydeden Owen, kadınların ve cinsiyet eşitliğinin merkezde olduğu, inanç özgürlüğü temelli demokratik konfederalizm modelinin Rojava'da görüldüğünü vurguladı.

İnsan hakları hukukçusu Margaret Owen, şunları ekledi: “Bu model, Abdullah Öcalan’ın eseri. Sadece Suriye ve Ortadoğu için değil, tüm dünya için bir model. 90 yaşındayım, Kürtler için özgürlük ve adalet istemeye devam edeceğim. Yakında Rojava'da olmayı umuyorum.”