Son Dakika: KCK: Demokratik güçler tarihsel sorumlulukla karşı karşıyadır

PKK'nin 43'üncü yıl dönümü İsviçre'de kutlandı

PKK’nin 43’üncü kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Zürih, Basel ve Solothurn kantonlarında kutlamalar gerçekleştirildi.

İsviçre Federal Parlamentosu’nun son 24 saatte aldığı salgın yasakları kapsamında PKK’nin 43’üncü kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Luzern kentinde düzenlenmesi planlanan kutlama etkinliği iptal edilmişti.

Bu nedenle İsviçre Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin girişimlerinin ardından kutlama etkinliğinin İsviçre'nin Zürih, Basel ve Solothurn kantonlarında yapılması planlandı.

Zürih kantonuna bağlı Bülach kasabası, Basel ve Solothurn kantonuna bağlı Gerlafingen’de yapılan kutlamalarda Hozan Kawa, Canê’nin yanı sıra çok sayıda TEV-ÇAND sanatçısı sahne aldı.

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Cemil Bayık'ın PKK'nin kuruluş yıl dönümüne ilişkin Avrupa'da yaşayan Kürdistanlılar için gönderdiği görüntülü mesaj izletildi.

Dün Zürih ve Basel  bugün de Solothurn kantonlarında düzenlenen kutlama etkinliği, 28 Kasım'da Luzern'de kansere yenik düşen Kürt siyasetçi Mehmet Doymaz ile 7 Temmuz 2021 günü Kêste köyü yakınlarında işgalci Türk ordusunun gerçekleştirdiği bombardımanlarda şehit düşen Berjîn Zenda'ya (Ayşe Demir) adandı.

ZÜRİH

Zürih kantonuna bağlı Bülach kasabasında düzenlenen kutlama etkinliğine yüzlerce Kürdistanlı katıldı.

Kürdistan Özgürlük Mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunun gerçekleştirilmesiyle başlayan anmada, ilk olarak İsviçre Demokratik Kürt Toplum  Merkezleri Eşbaşkanları Selma Sürer ve İsmail Kardaş söz alarak birer konuşma yaptı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan başta olmak üzere Medya Savunma Alanları'nda mücadelelerini sürdüren gerillalar ile Kürt halkı nezdinde PKK'nin kuruluş yıl dönümünü kutlayan Selma Sürer sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dem Dema Azadiyê ye” hamlesi başta da Kürt kadınları  ve gençleri tarafından sahiplenilmiştir. Bugün kuruluşunun 43'üncü yılını geride bırakan PKK, Önderliğimizin paradigmasını esas alarak tüm Kürt halkının ve ezilen dünya halklarının tek umudu ve dayanağı olmuştur."

İsmail Kardaş da konuşmasında şunları belirtti: "Özgür Kürt’ü bitirmeyi, teslimiyetçi ve ihanetçi Kürt’ü yaratmayı amaçlayan bu insanlık dışı saldırılara rağmen bizler Önder Apo'nun yarattığı ideolojiyi ve iradeyi özümseyerek, Önder Apo'ya ve Kürdistan'a özgürlüğü amaç edinerek dönemin ruhuna uygun bir şekilde "Dem Dema Azadiyê ye" hamlesine sahip çıkacağız. Bu anlamıyla bugün PKK'nin kuruluş yıl dönümüyle beraber  PKK'nin Medya Savunma Alanları'ndaki ve Werxelê'deki muhteşem zaferini de kutluyoruz."

"Kuruluşundan bu yana her yıl, her mevsim partimize ömür biçen bütün hükümetler ve askeri kurmaylar PKK'nin çevik iradesi karşısında kaybettiler ve tarihin çöp tenekelerine atıldılar" diyerek sözlerine başlayan Kürt kadın siyasetçi Zozan Serhat ise şöyle devam etti: "Eğer bugün Kürdistan'da NATO ordusunun bütün gelişmiş teknolojilerine ve kimyasal silahlarına karşı bir direniş sürdürülüyorsa, bu direnişin özünde PKK'nin kuruluşundaki ruhun hala diri olmasındandır. Bu ruh, bugün özgür dağlarda ve mücadelenin sürdürüldüğü her yerde gerillaların direnişinde yaşatılmaktadır. 

Konuşmaların ardından kutlama sanatçıların stranları eşliğinde çekilen halayla sonlandırıldı.

BASEL

İsviçre’deki kutlamaların bir diğer adresi ise Basel kentiydi.

Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde düzenlenen kutlamaya, Basel kentinde yaşayan Kürdistanlılar katıldı.   

Basel Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Zeynep Kayra, “Bundan 43 yıl önce, 21 kişiyle kuruluşunu ilan eden PKK, bugün yenilmez bir güç olarak dünya direniş tarihinde ki yerini almıştır" diyerek konuşmasına başlayan Kayra, "Bugün PKK, binlerce Kürdistan gerillası yaratarak milyonlara umut olmuştur" diyerek sözlerini sürdürdü.

Kürt siyasetçi Mehmet Ali Hoca'da PKK kuruluşuna ilişkin yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve yoldaşları, 27 Kasım 1978'de PKK'nin kuruluşunu ilan ederek, bugün milyonların umudu olmayı başaran yenilmez bir güç olmayı başarmıştır. PKK'nin kuruluşuna ilişkin konuşmasını sürdüren Mehmet Ali Hoca, Mazlumlardan, Hakilerden, Sakinelerden, Sinan Dersimlerden bugüne PKK şehitlerinin direnişinin bugün gerilla alanlarında sürdürülen mücadeleyle zafere evrilmekte olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından Kürdistanlılar, müzik eşliğinde kutlamalara devam etti.

SOLOTHURN

Solothurn kantonuna bağlı Gerlafingen kentinde düzenlenen kutlamaya da yüzlerce Kürdistanlı katıldı.

Kutlamanın gerçekleştirildiği salon Kürdistan Özgürlük Mücadelesi şehitlerinin posterleriyle donatılırken, sahneye Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan posteri ve PKK bayrağı asıldı.

Haki Karer'den başlayarak, Amed zindanında Mazlum, Kemal, Hayri, Dörtler ve ardıllarıyla bugüne değin özgürlük mücadelesinde şehit düşen savaşçılar için bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.

"PKK'nin 43 yıllık mücadelesini boğmak adına Kürt Halk Önderi Abdullah  yönelen tecrit başta olmak üzere Medya Savunmalarına yönelen kimyasal silah saldırılarına karşı PKK'nin mücadelesini sürdürdüğünü söyleyen Zozan Serhat, sözlerine şöyle devam etti: Üç gün önce kimyasal silah kullanımına dikkat çekmek için Hollanda’da Kürt gençlerinin düzenlediği eyleme, Hollanda polisinin orantısız güçle saldırmasının temelinde, bu devletlerin Türk devletiyle olan ortaklığı yatmaktadır. Bizler bulunduğumuz her yerde bu ortaklığı teşhir etmeyi sürdüreceğiz. Kürt halkının kuşkusu olmasın; "Dem Dema Azadiyê Ye" hamlesi başarıyla sonuçlanarak özgür Önderliği ve özgür Kürdistan'ı yaratacağız. Bu bizim Önderliğimize, şehitlerimize ve Kürt halkına olan sözümüzdür."

Etkinlikte PKK'nin kuruluşundan bu yana direniş tarihinden kesitlerin yer aldığı sinevizyon gösterime sunuldu.

İsviçre Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı İsmail Kardaş'ın  PKK'nin kuruluş yıldönümünü kutladığı konuşmasının ardından kutlama müzik etkinliğiyle sonlandırıldı.