Avustralya Ay’da bitki yetiştirmek istiyor

Avustralyalı bilim insanları 2025 yılına kadar Ay’da bitki yetiştirmeyi denemek istiyor.

Ay’da bir koloni geliştirmek amacıyla açıklanan yeni bir misyonun parçası olarak, 2025 yılına kadar bitki yetiştirilmesi hedefleniyor.

Avustralyalı araştırmalar yaptığı açıklamada, “"Bu proje, hepsi Ay'da insan yaşamının kurulması için çok önemli olan gıda, ilaç ve oksijen üretimi için bitkilerin yetiştirilmesine yönelik ilk adımdır” dedi.

Queensland Teklonoji Üniversitesi Bitki Biyoloğu Brett Williams, tohumların bir İsrail uzay aracı olan Beresheet 2 ile taşınacağını söyledi.

Ay’a indikten sonra, tohumlar kapalı bir odada sulanacak ve bilim insanları herhangi bir çimlenme belirtisi olup olmadığını izleyecekler.

Bitki türleri, aşırı hava koşullarına dayanma yetenekleri ile çimlenme hızlarına göre seçilecekler.

Avustralya Ulusal Üniversitesi profesörü Caitlin Byrt, bu görevin ayda insan yaşamının başlangıcını yaratmanın yanı sıra, küresel ısınmanın neden olduğu gıda güvenliği sorunlarına çözümler bulmak için bir laboratuvar olarak da hizmet edebileceğini savunuyor.

Araştırmacılar tarafından yapılan yazılı açıklamada “Ay'da bitki yetiştirmek için bir sistem oluşturabilirsek, dünyadaki en zorlu ortamlardan bazılarında yiyecek yetiştirmek için bir sistem oluşturabiliriz” dedi.

Bu proje, Avustralyalı ve İsrailli bilim insanlarını kapsayan Lunaria One organizasyonu tarafından yönetiliyor.