Güney Kore’den yapay zekaya dev yatırım: Hedef dünya lideri olmak

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeo, ülkesinin stratejik yapay zeka (AI) alanında dünya lideri olmak amacıyla 2027 yılına kadar gelişmiş yarı iletkenlere yaklaşık 7 milyar dolar yatırım yapacağını duyurdu.

Başkanlık ofisinden yapılan açıklamaya göre Yoon, sektör liderleriyle yaptığı toplantıda "2027 yılına kadar yapay zeka ve yapay zeka ile ilgili yarı iletkenler alanlarına 9,4 trilyon won (6,94 milyar $) yatırım yapacağız" dedi.

Yoon, "yenilikçi yapay zeka yarı iletken şirketlerinin büyümesine yardımcı olmak için" ayrı bir 1,4 trilyon won (1 milyar $) fon kuracaklarını sözlerine ekledi. 

"Yarı iletken sektöründeki mevcut rekabet endüstriyel bir savaş ve ülkeler arasında topyekûn bir savaş" diyen Yoon, Güney Kore'nin "yapay zeka teknolojisinde dünya lideri olmayı ve bellek çiplerinin ötesine geçerek gelecekteki yapay zeka çip pazarını fethetmeyi" amaçladığını vurguladı. 

Yoon, "Yarı iletken endüstrisinin geleceğinin yapay zekaya bağlı olduğunu söylemek abartı olmaz" şeklinde konuştu. 

Yapay zeka tarafından kullanılan yüksek bant genişlikli (HBM) çipler de dahil olmak üzere dünyanın en büyük iki bellek çipi üreticisi olan Samsung ve SK Hynix'in merkezi Güney Kore'de bulunuyor. 

Yapay zeka çip pazarına, SK Hynix'in HBM çipleri tedarik ettiği Silikon Vadisi devi Nvidia hakim.

Yoon'un ofisine göre toplantıya Samsung, SK Hynix, teknoloji devi Naver ve yapay zeka çipi start-up'ı SAPEON'dan temsilciler katıldı.

Yarı iletkenler Güney Kore'nin ana ihracat kalemini oluşturuyor. Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan rakamlara göre mart ayında çip ihracatı 11,7 milyar dolara ulaşarak neredeyse son iki yılın en yüksek seviyesine çıktı ve ülkenin toplam ihracatının beşte birini temsil etti.