Japon balığı karada araç sürebiliyor

Japon balığı türünün karasal bir ortamda kendi kendine rehberlik etme kapasitesine ilişkin yapılan bir araştırma bu balıkların araç sürme yeteneğine sahip olduğunu ortaya koydu.

Araştırma İsrailli bir ekip tarafından yapıldı ve Behavioural Brain Research dergisinde araştırmanın sonuçları yayınlandı.

Negev çölündeki Ben Gourion Üniversitesi’nden araştırma ekibi, sürülebilen robotik bir platform üzerine yerleştirilmiş bir akvaryumda yüzen büyük bir Japon balığının hareket edebilmesini sağlayan bir cihaz yarattı.

Balığın hareketlerini takip edebilmek için bu cihaza kameralar bağlandı. Cihaz, aracı yönlendiren bir bilgisayara bağlıydı. Japon balığı akvaryumun ön kısmına gittiğinde araç ilerliyor, arka kısımda kaldığında ise araç hareketsiz kalıyordu.

İsrailli bilim insanları araştırmalarını daha fazla geliştirmek için aracın dışına bir hedef yerleştirdiler.

Araştırmaya göre, akvaryum balığı hedefe ulaşmayı başardığında ödül olarak akvaryumuna 0.002 gram yem konuldu.

Birkaç gün sonra balık hangi noktadan başlarsa başlasın, çıkmaz sokaklardan kaçınarak, hedefine ulaşmayı başardı. Bu deneye ilişkin görüntüler de yayınlandı.

Araştırmacılara göre balık odaya yerleştirilen sahte hedeflere de aldanmadan navigasyon yeteneğini, kendisininkinden tamamen farklı karasal bir ortama aktarabildiğini gösterdi.