GÖRÜNTÜLÜ

Av. Lesage: Kürt televizyonlarına karşı tutum hukuki değil siyasidir

Fransız Avukat Etienne Lesage: “Kapıları herkese açık olan ve Kendisini özgürce ifade etmek isteyen herkese açık olan bir medya kuruluşuna yapılan polis baskını, hukukun üstünlüğü ve demokrasi açısından son derece endişe vericidir.”

BELÇİKA'DA KÜRT BASININA SALDIRILAR

Fransa’nın talebiyle Belçika Federal Polisi’nin, Belçika’nın Denderleeuw kentinde bulunan Medya Haber TV ve Sterk TV stüdyolarına dönük yaptığı polis baskınına dönük uluslararası alandan da tepkiler geldi. Sınır Tanımayan Avukatlar Genel Başkan Yardımcısı ve Paris Barosu Avukatlarından Etienne Lesage, konuya ilişkin ANF’ye değerlendirmelerde bulundu.

‘SİYASİ KAYGILARLA GERÇEKLEŞMİŞ BİR OPERASYONDUR’

Medya Haber ve Sterk TV’ye dönük yapılan polis baskını adli kaygılardan öte siyasi kaygılarla gerçekleştiğini ifade eden Av. Etienne Lesage, “Dosyanın ayrıntısına sahip değilim. Bu dosyada avukat olarak da yer almıyorum ancak Belçika’daki Kürt medyasına ait binalarına ilk kez polis baskını düzenlenmediğini belirtmek isterim. Bu olay, 2010 yılında yaşanmış ve herhangi bir kavuşturma olmaksızın tüm bilişim ekipmanlarına el konulmuştu. Bunlar dikkate alınarak bu kez Fransa’nın talebi üzerine Belçika’daki Kürt televizyonları binasında yapılan aramaların adli kaygılardan ziyade siyasi kaygılarla gerçekleştirilmiş olması kuvvetle muhtemeldir” dedi.

Belçika’nın bu polis baskınlarını Avrupa Birliği Üyesi olan Fransa’nın talebi üzerine gerçekleştiğini belirten Av. Lesage, “Belçika ile Fransa arasında aynı zamanda ikili antlaşmalar var. Kürt televizyonları prosedürlere itiraz etmek için gerekli adımları atmalıdır” diye ekledi.

‘POLİSİN TUTUMU NORMAL UYGULAMALARIN ÖTESİNE GEÇMİŞTİR’

Belçika polisinin televizyon binalarındaki yaptığı aramadaki tutumuna da değinen Av. Lesage, şunları ekledi: “Polisin yaptığı aramadaki tutumu, normal hak ve uygulamaların ötesine geçen bir yaklaşımdır. Aramalar şok edici ve şaşırtıcıdır. Bu aşamada da fazlasını söylemek zor ancak gerekli adımları atmadan önce protestoları ortaya koymak önemli. Bu soruşturmanın iptal edilmesi için Fransız mahkemelerine, uğranılan zararın tazminatı için Belçika yetkili kuruluşlarına başvuru yapılmalıdır.

‘DEMOKRASİ VE HUKUK ÜSTÜNLÜĞÜ İÇİN ZARAR VERİCİ’

Kapıları açık olan ve kendisini özgürce ifade etmek isteyen herkese kapıları açık olan bir medya kuruluşuna baskın yapılıyor olmasından üzüntü duyuyorum. Basın ve televizyon binalarına baskınlar nadirdir, neredeyse hiç duyulmamıştır ve son derece şok edicidir. Bu durumu, son derece tuhaf, şaşırtıcı ve hukukun üstünlüğü ve demokrasi açısından son derece zarar verici buluyorum”.

‘FRANSA İNSAN HAKLARINI DEĞİL ASKERİ İTTİFAKLARI TERCİH EDİYOR’

Fransa’nın Kürtlere karşı son dönemdeki tutumunun endişe verici olduğunu söyleyen Paris Barosu Avukatlarından Etienne Lesage, “Fransa’nın ve diğer Avrupa ülkelerinin Türkiye’ye ve vatandaşlarına özellikle de bir avukat olarak çok yakından tanıdığım yasal işlemlerin ve Türkiye toprakları dışında bile baskıların konusu olan Kürt vatandaşlarına yönelik tutumu endişe vericidir. Fransa, diğer ülkeler gibi, insan haklarıyla ilgilenmek yerine, özellikle daha geniş bir askeri ittifak olan NATO çerçevesinde tamamen diplomatik ilişkileri tercih ediyor gibi gözüküyor” diye kaydetti.