Êzidî kız çocuğu köleleştiren Fransız kadın ‘soykırım’dan yargılanıyor

Fransa vatandaşı bir kadın, Suriye'de bulunduğu sırada Êzidî bir kız çocuğunu köleleştirdiği için insanlığa karşı suç işlemek ve soykırımla suçlandı.

Suriye'den dönen ve DAİŞ’in bir emirinin eski eşi olan Sonia M. 14 Mart'ta Fransa'da insanlığa karşı suçlar ve soykırımla suçlandı. Fransız vatandaşı kadının, Êzidî bir kız çocuğunu köleleştirdiğinden şüphe ediliyor. 

Bugün 25 yaşında olan Êzidî’nin,  DAİŞ çetelerinin dış operasyonlar sorumlusu Abdulnasır Benyusuf (Ebu Mutana) tarafından satın alındığında 16 yaşında olduğu belirtiliyor.

AFP’nin soruşturmaya yakın bir kaynağa dayandırdığı haberine göre şu anda hakkında tutuklama emri bulunan DAİŞ emiri, 2015 yılında Paris'in dış mahallelerinden Villejuif'te başarısızlıkla sonuçlanan bir saldırı nedeniyle Fransa'da gıyabında hüküm giymişti.

Cumartesi günü Le Parisien gazetesi tarafından ortaya çıkarılan ve AFP tarafından elde edilen soruşturma bulgularına göre, Êzidî kız çocuğu her gün kötü muamele gördüğünü belirtti.

Habere göre geçtiğimiz Şubat ayında yapılan bir duruşmada, Êzidî kadın 2015 baharında Suriye'de bir aydan fazla tutulduğunu söyledi. Sonia M'nin izni olmadan yemek yemesine, bir şey içmesine ya da duş almasına izin verilmediğini anlattı. 

Êzidî kadın, Sonia M'nin kendisine iki kez şiddet uyguladığı ve kocasının kendisine tecavüz ettiğini bildiğini kaydetti. 

14 Mart'ta terörle mücadele tetkik hakimi tarafından sorgulanan Sonia M. herhangi bir istismarda bulunmadığını ileri sürdü ve eski kocasının “sadece bir kez tecavüz ettiğini” itiraf etti.

Êzidî kız çocuğunun ağustos 2014'te Güney Kurdistan’dan kaçırıldıktan sonra DAİŞ’li bir aileye satılmış.  2014’te Şengal’e yönelik soykırım saldırıları gerçekleştirilmiş, binlerce kadın ve kız çocuğu kaçırılarak cinsel köle statüsüne indirgenmişti. Halen çok sayıda kadın ve kız çocuğunun akıbeti bilinmiyor. 

Başlangıçta Sonai M’yi suç ortağı olarak suçlayan sorgu hakimi, nihayet Eylül 2014'ten Mart 2019'a kadar olan eylemler için onu fail olarak suçladı.

Êzidî genç kadının avukatı Romain Ruiz, soruşturma yargıcının Sonia M.'nin ağır ceza mahkemesinde yargılanmasına karar vermesi halinde, bu duruşmanın “ülkesine geri dönen bir kişiye karşı insanlığa karşı işlenen suçlar nedeniyle görülen ilk duruşması” olacağını belirtiyor.

Avukat, duruşmaların “Fransa'nın Suriye'de işlenen savaş suçlarını yargılama yeteneğini test edeceğini” belirtti. 

Ulusal Terörle Mücadele Savcılığı (Pnat) Cumartesi günü AFP'ye yaptığı açıklamada, 2016 yılı sonunda, 2012 yılından bu yana Irak ve Suriye'de “etnik ve dini azınlıklara karşı” işlenen soykırım, insanlığa karşı suçlar ve savaş suçlarına ilişkin “yapısal” bir ön soruşturma başlatıldığını belirtti. 

Bu soruşturmalar özellikle “Êzidî ve Hıristiyan topluluklarının üyeleri” ile “Şitat aşireti üyelerinin” maruz kaldığı suçlara odaklanıyor. 

Savcı, “Amaç bu suçları belgelemek ve İslam Devleti (DAİŞ) örgütüne mensup Fransız failleri tespit etmektir” dedi.