AUKUS anlaşmasına Çin’den kınama

Çin; ABD, İngiltere ve Avustralya'nın nükleer denizaltılarda kullanılan teknolojinin paylaşılmasını da içeren bir savunma anlaşmasını kınadı.

İngiltere, ABD ve Avustralya, nükleer denizaltılarda kullanılan teknolojinin paylaşılmasını da içeren bir savunma anlaşması yaptıklarını yaptıkları yaptıkları ortak bir açıklama ile dünya kamuoyuna duyurmuştu. Anlaşma ile mümkün olan en kısa sürede, Avustralya'nın nükleer denizaltıya sahip olması amaçlanıyor. Çin anlaşmayı kınadı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, anlaşmayla ABD ve İngiltere'nin Avustralya'ya nükleer teknoloji desteği vermesinin "büyük bir sorumsuzluk" olduğunu söyledi.

Çin'in Washington Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada da; üçüncü ülkelerin çıkarlarını hedef alan dışlayıcı blokların kurulmaması gerektiği belirtilerek, “Üç ülke özellikle de, Soğuk Savaş dönemi düşünce şeklinden ve ideolojisinden kurtulmalı" dedi. 

Anlaşmanın bölgede bir silahlanma yarışı tetiklemesinden endişe ediliyor.

FRANSA DA TEPKİ GÖSTERDİ

Anlaşmaya Fransa da tepki gösterdi. Paris yönetimi, Avustralya'yla denizaltı üretmek için imzaladıkları anlaşmanın ABD kararıyla kenara atılmasının, müttefiklik ilişkisine uymadığını vurguladı. Açıklamada iki ülkenin Hint-Pasifik bölgesinde ortak zorluklarla karşı karşıya olduklarının da altı çizildi.

Fransa Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları da Avustralya'yı, imzalanan bir anlaşmadan dönmesi nedeniyle, işbirliği ruhuna aykırı hareket etmekle suçladı.

Fransa, 2016’da 31 milyar euro değerle Avustralya ordusuna 12 denizaltı yapmak üzere ihaleyi kazanmıştı. Bu ihale Avustralya tarihindeki en büyük savunma anlaşması olarak kayda geçmişti.

Ancak bu denizaltıların yapım süreci, Avustralya'nın yerli parçalar kullanılması şartı nedeniyle gecikmişti.