Biden: Putin Avrupa’yı NATO’laştırdı

ABD Başkanı Joe Biden, Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Avrupa’yı “NATO’laştırdığı” ironisi yaparak, tüm Avrupa’daki Amerikan askeri varlığını arttıracaklarını duyurdu.

NATO zirvesinde konuşan ABD Başkanı Joe Biden, NATO’nun “kara, hava ve deniz, tüm alanlar ve yönlerden gelen tehditlere yanıt vermek” amacıyla ABD’nin “Avrupa’daki askeri konumlanmayı güçlendireceğini” açıkladı.

NATO zirvesinin “tarihe damgasını vurduğunu” savunan Biden, İspanya, Polonya, Romanya, Baltık ülkeleri, Birleşik Krallık, Almanya ve İtalya’daki Amerikan askeri varlığı ve kapasitesinin arttırılacağını vurguladı.

TÜM AVRUPA’DA AMERİKAN ASKERİ VARLIĞI ARTTIRILACAK

NATO’nun “hiç olmadığı kadar gerekli olduğunu kanıtladıklarını” savunan Biden, ABD’nin zaten bu yıl Avrupa’ya 20 bin ek asker konuşlandırdığını hatırlattı.

İspanya’daki Rota deniz üssündeki destroyer sayısını 4’ten 6’ya çıkaracaklarını belirten Biden, Polonya’da ise “kalıcı bir karargah” kuracaklarını kaydetti.

Biden, Romanya’ya 5 bin kişiden oluşan ek bir tugay konuşlandıracaklarını, Baltık ülkelerine ek konuşlandırmalar yapacaklarını, Birleşik Krallık’a F-35 tipi ek savaş uçakları göndereceklerini, Almanya ve İtalya’ya ek hava savunma üssü kapasiteleri konuşlandıracaklarını söyledi.

‘FİNLANDİYALILAŞMA İSTEDİ, NATOLAŞMA OLDU’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “Avrupa’nın Finlandiyalılaşmasını”, yani NATO üyelerinin tarafsız bir pozisyona evrilmesini istediğini belirten Biden, ama tersine “Avrupa’nın NATO’laşmasını sağladığını” sözlerine ekledi.