Demirtaş davası: AİHM Türkiye’yi bir kez daha mahkum etti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutsaklığının siyasi amaç taşıdığına hükmederek, Türkiye’yi bir kez daha mahkûm etti.

Mahkeme, Türkiye’nin Demirtaş’ın ifade özgürlüğünü ihlal ettiğini ve bu tutukluluğun çoğulculuğu bastırmayı ve siyasi tartışmayı sınırlamayı amaçladığını belirtti.

Demirtaş, Kasım 2016’dan bu yana cezaevinde rehin tutuluyor. 2024 yılında Ankara'da görülen davada 42 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Hakkındaki suçlamalar arasında, Kobanê’de DAİŞ’e karşı direnişe destek için yapılan gösterilere katılım çağrısı da bulunuyor. 

AİHM: AMAÇ SİYASİ ÇOĞULCULUĞU BASTIRMAK

AİHM, bu son kararında Demirtaş’ın Eylül 2019 ile 2024’teki mahkumiyeti arasındaki tutukluluğunu inceledi. Mahkeme, daha önce de 2016-2019 arasındaki ilk tutukluluğu nedeniyle Türkiye’yi mahkûm etmiş ve Demirtaş’ın serbest bırakılmasını istemişti. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan bu karara sert tepki göstermişti.

Kararda, “Yetkililerin aldığı önlemler, uygunsuz şekilde gerekçelendirilmiş ve asıl amaç, siyasi çoğulculuğu bastırmak ve demokratik tartışmayı sınırlamak olmuştur” ifadelerine yer verildi.

55 BİN EURO TAZMİNAT

Mahkeme, Türkiye’nin Selahattin Demirtaş’a 35.000 euro manevi tazminat ve 20.000 euro mahkeme masrafı ödemesine hükmetti.