Euro Bölgesi’nde enflasyon 17 ayda ilk kez geriledi

Avrupa istatistik kurumu Eurostat tarafından yapılan açıklamaya göre tek para biriminin kullanıldığı Euro Bölgesi’nde 17 ayda ilk kez enflasyon kasım ayında gerileme yaşadı.

Ekim ayında rekor bir artışla yüzde 10,6 olan enflasyon, kasım ayında yüzde 10’a geriledi.

Bu durum, son 17 ay içerisinde yaşanan ilk gerileme olarak kayda geçti. Öncesinde yüzde 1,9 olan enflasyon, ocak 2022’de ilin yüzde 5 sınırını aşarken

şubat ayında Ukrayna savaşının başlaması ile birlikte fiyatlarda patlama yaşandı.  

Enflasyon şubatta yüzde 5,9’a, mart ayında yüzde 7,4’e çıktı. Kışın yaklaşması ile birlikte fiyat artışları zirve yaparken enflasyon eylül ve kasım arasında yüzde 10’u aştı.

Kasım ayında enflasyondaki düşüş özellikle enerji fiyatlarındaki düşüşle ifade ediliyor. Ekim ayında enerji fiyatı yıllık bazda yüzde 41,5’e çıkarken, kasım ayında yüzde 34,9 olarak gerçekleşti.

Buna karşı gıda, alkol ve tütün fiyatları kasım ayında yıllık bazda yüzde 13,6’ya çıkarak artmaya devam etti.  Ekim ayında bu artış yüzde 13,1 olarak kayda geçmişti.

Euro Bölgesi’nde yer alan ülkeler arasında enflasyon oranları büyük farklılıklar gösteriyor. Üç Baltık ülkesinde yıllık bazda yüzde 20’yi aşan enflasyon, diğer sekiz ülkede yüzde 10’un üzerinde kalmaya devam ediyor.  İtalya’da yüzde 12,5, Almanya’da yüzde 11,3, Hollanda’da yüzde 11,2 olan enflasyon Yunanistan’da yüzde 9, Kıbrıs’ta yüzde 8,3, Fransa’da yüzde 7,1 ve İspanya’da yüzde 6,6 olarak görülüyor.