Güney Afrika Başpiskoposu Desmond Tutu için veda töreni

Güney Afrikalı apartheid karşıtı kampanya yürüten Başpiskopos Desmond Tutu için cenaze töreni Cape Town'daki Anglikan katedralinde gerçekleşti.

Güney Afrika'nın ırkçı baskı rejimini sona erdirmede ve insan haklarını savunmadaki rolü nedeniyle Nobel Barış Ödülünü kazanan Anglikan Başpiskoposu Fahri Desmond Tutu için yılın ilk gününde devlet töreni gerçekleştirildi. 

Dünya çapındaki Anglikan kilisesinin başı olan Canterbury Başpiskoposu Justin Welby, Cape Town'daki St. George Katedrali'nde gerçekleşen ayin sırasında “Karanlıktayken ışık getirdi” dedi.

Welby, “Güney Afrika bize, Başkan Nelson Mandela ve Başpiskopos Tutu ile birlikte gökkuşağı ulusunun yükselen liderlerinin olağanüstü örneklerini verdi. Birçok Nobel kazananın ışıkları zamanla söndü, ancak Başpiskopos Tutu'nun ışığı daha da parlaklaştı" dedi. 

Tutu, geçen Pazar 90 yaşında yaşamını yitirdi. Gösterişli gösterilerden kaçındığı için isteği üzerine en ucuzu olan sade çam tabutuna konuldu;  Afrika koroları, dualar ve tütsülerle ayin gerçekleştirildi. 

1960'ların başında Anglikan rahibi olan Tutu, ırkçılığa karşı şiddet içermeyen muhalefetinden dolayı 1984'te Nobel ödülüne layık görüldü. Daha sonra Cape Town'un ilk Siyah başpiskoposu oldu.

Güney Afrika 1994'te demokrasiye kavuştuktan sonra, Mandela, apartheid döneminde meydana gelen insan hakları ihlallerini rapor etmek için oluşturulan Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu'nun başkanlığına Tutu'yu atadı.

Tutu, yaşamı boyunca aktif olarak Kürtler de dahil tüm insanlar için eşit hakları destekledi ve Afrika Ulusal Kongresi partisi tarafından yönetilen Güney Afrika hükümetinde gördüğü yolsuzluğa ve diğer başarısızlıklara karşı mücadele etti. 

Cenaze anma törenini yapan Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, "Başpiskopos Desmond Tutu, bizim ahlaki pusulamız ve ulusal vicdanımız oldu. Demokrasinin gelişinden sonra bile, demokratik devletin liderleri olarak eksikliklerimize, genellikle sert bir şekilde dikkat çekmekten çekinmedi” dedi. 

Ramaphosa, tekerlekli sandalyede oturan Tutu'nun eşi Leah'a ulusal bir bayrak uzattı.

Bin 200 ibadetçiyi barındıran katedralde, COVID-19 kısıtlamaları nedeniyle cenazeye yalnızca 100 yaslı kişinin katılmasına izin verildi.

Dışarıdan da insanlar, fırtınalı havaya göğüs gererek töreni Cape Town Belediye Binası'nın önündeki büyük ekranda izledi. 

Belediye hükümet binası, Tutu'nun Nelson Mandela ile 1990'da, apartheid'e karşı olduğu için 27 yıl hapis yattıktan sonra serbest bırakıldığı gün el ele tutuştuğu yerdir.

Tutu'nun tabutu cenaze töreninden sonra yakılmak üzere götürülürken katedralin çanları çaldı.

Tutu'nun cenazesi, cenazesinin yapıldığı katedrale defnedilecek.