GÖRÜNTÜLÜ

KCDK-E yıllık konferansını gerçekleştirdi

KCDK-E yıllık konferansını, “Demokratik Toplum İçin Değişim ve Dönüşüm” gündemiyle gerçekleştirildi.

Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi (KCDK-E), 13-18 Temmuz tarihleri arasında yıllık konferansını gerçekleştirdi.

Konferans, Avrupa’da KCDK-E bileşeni olan federasyon, Demokratik Kürt Toplum Merkezleri ve kurumlarının katılımıyla yapıldı. Açılış, Kürdistan Özgürlük Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Bu yılki konferans, Kürt özgürlük mücadelesi açısından kritik bir sürece denk geldi. Önder Apo’nun 26 yıl aradan sonra ilk kez görüntülü mesajla kamuoyuna seslenmesi, ardından KCK Eşbaşkanlığı öncülüğünde bir grup gerillanın silah yakma töreni dünya kamuoyunda ve Kürt halkı arasında büyük yankı uyandırdı.

“Demokratik Toplum İçin Değişim ve Dönüşüm” başlığıyla düzenlenen konferansta hem mevcut siyasal süreç hem de önceki çalışma dönemlerinde yaşanan eksiklikler ve yetersizlikler kapsamlı şekilde ele alındı. Katılımcılar, Kürt diasporasının bu yeni sürece nasıl dahil olması gerektiği üzerine değerlendirmelerde bulundu.

KONGRA GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal, Önder Apo’nun selamlarını ilettiği açılış konuşmasında, “Tarihi bir süreçten geçiyoruz. Bu süreçte tartışmalarımızın ve kararlarımızın bu tarihi sorumluluk bilinciyle yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Konferansta söz alan çok sayıda delege, yıllardır aşılamayan sorunlara ve tekrarlanan örgütlenme pratiklerine yönelik eleştirilerde ve özeleştirilerde bulundu. Önder Apo’nun Barış ve Demokratik Toplum Çağrısının, bu sorunlara çözüm sunduğu ve herkesin kendisini bu yeni döneme uygun şekilde örgütlemesi gerektiği vurgulandı.

Özellikle Avrupa'daki Kürt diasporasının, yeni kurumlaşmalar yoluyla yeniden yapılanması gerektiği tüm delegeler tarafından ortak bir öneri olarak dile getirildi. Bu kapsamda yeni dönem için somut planlamalar yapıldı, çalışma alanları ve uzmanlık grupları oluşturuldu.

Kapanış konuşmasını tekrar Remzi Kartal yaptı. Konferans, tüm katılımcıların hep birlikte attığı “Bijî Serok Apo”, “Şehîd Namirin”, “Jin Jiyan Azadî” sloganlarıyla sona erdi.