Kolombiya'da hapishane isyanında 51 mahkum öldü

Hapishaneler dairesi patronu, Tuluá'daki hapishanede protesto sırasında mahkumların şilte yakmasından sonra yangın çıktığını söyledi.

Kolombiya'nın Tuluá kentindeki bir hapishanede çıkan isyanda elli bir mahkum öldü, 30 kişi yaralandı ve onlarca kişi tahliye edildi.

Ulusal hapishaneler dairesi müdürü, bir gecede mahkumların protestosu sırasında yangın çıktığını söyledi.

Güneybatı kentindeki hapishanede bin 267 mahkum bulunuyor. Yangının çıktığı hücre bloğu 180 ev.

Resmi rakamlara göre, Kolombiya hapishaneleri oldukça kalabalık, 81 bin kişi kapasiteli ancak yaklaşık 97 bin kişiyi barındırıyor.

Kolombiya, 2020'de kalabalık koşullara ve hizmet eksikliğine karşı protestolar sırasında 20'den fazla mahkumun öldürülmesinin ardından koronavirüs salgını sırasında bazı mahkumları serbest bıraktı.

Ağustos ayında göreve başlayacak olan cumhurbaşkanı seçilen Gustavo Petro, hapishanede şiddet "hapishanelerin hapishane ve mahkûm için haysiyetin insancıllaştırılmasına yönelik politikasının tamamen yeniden tasavvur edilmesini zorunlu kılıyor" dedi .

Geçen yıl komşu Ekvador'daki hapishanelerde de yüzlerce insan öldü, hükümetin söylediğine göre uyuşturucu çeteleri arasındaki rekabete bağlı şiddet, bastırmayı başaramadı. Latin Amerika'daki birçok hapishane aşırı kalabalık.