Rusya-Ukrayna savaşında son gelişmeler

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri harekatına karşı Batı’dan tepkiler gelmeye devam ederken, Ukrayna sınır muhafızları Rusya ordusunun Kiev bölgesine girdiğini duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya operasyon talimatı ardından bombardımanlar ve çatışmalar sürüyor. Gelen bilgiler, Rus güçleri ve doğuda desteklediği Donbass (Donetsk ve Luhansk) güçlerinin Ukrayna ordusuna karşı ciddi ilerlemeler sağladığını gösteriyor.

Rus güçleri operasyonda Belarus topraklarını da kullanıyor. Belarus Devlet Başaknı Aleksandr Lukaşenko, operasyona katılmadıklarını ancak gelecekte katılmayı dışlamadıklarını belirtti. Fransa Belarus topraklarının kullanılmasını kınadı.  

ABD ve Avrupa Birliği yaptırım kararları alırken, NATO acil toplanıyor.  Londra, Rus ekonomisine yönelik büyük yaptırımlarda bulunacaklarını açıkladı.

NATO SAVUNMA PLANINI AKTİFLEŞTİRDİ AMA... 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'daki Rus askeri operasyonuyla karşı karşıya kalan NATO üyelerinin, ittifak güçlerinin bir kriz döneminde konuşlandırılmasını sağlayan bir savunma planını etkinleştirme kararı aldıklarını bildirdi. Stoltenberg, bu amaçla Cuma günü bir videokonferans düzenleyeceklerini belirtti. Ukrayna’da NATO birliklerinin bulunmadığını ve konuşlandırmayı öngörmediklerini söyleyen Stoltenberg, Avrupa’nın doğu cephesindeki varlıklarını gelecek haftalarda arttırmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

NATO’nun Reaksiyon Gücü 40 bin askerden oluşuyor.  Bu güç ayrıca 7.000'i Fransız olmak üzere 8.000 askerden oluşan çok yüksek hazırlık düzeyinde (VJTF) ortak bir operasyonel kuvvetle donatılmış.

RUS ORDUSU İÇERİDE İLERLİYOR

Rus ordusu Ukrayna topraklarında geniş bir şekilde ilerleme sağladı. Rus askeri operasyonları konusunda uzman olan Rob Lee, Twitter’da Rus askerlerin Ukrayna’nın kuzeyinden doğusuna giden Dniepr Nehri boylarında bulunan Karkhovka hidroelektrik santraline bayrak asarken çekilmiş bir fotoğrafı paylaştı.

Karkhovka, 2014’de Rusya’ya bağlanan Kırım’ın 60 kilometre kuzeyinde yer alıyor. Bu da Rus ordusunun Ukrayna içerisindeki ilerlemesinin düzeyini ifade ediyor.

Alman Bild gazetesine göre daha batıda bulunan Kherson dolaylarında da Rus güçlerin gösteren görüntüler var.

RUS GÜÇLERİ KİEV BÖLGESİNE GİRDİ

Ukrayna sınır muhafızları tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre Rus güçleri Grad füzeleri ile askeri hedefleri vurmak için Belarus tarafından Kiev bölgesine giriş yaptı. Açıklamada başkentin 150 kilometre kuzeyindeki Vilcha kontrol noktasından giriş yapıldığı belirtildi.

AFP’nin bölgedeki bir muhabiri de çok sayıda helikopterin Kiev’in dış mahallelerinde alçak uçuş yaptığını bildirdi.

Rus medyasına göre Federal Güvenlik Servisi, birliklerini terk eden Ukraynalı sınır muhafızları Rusya’ya ulaştı. Yazılı açıklamada, "Hizmet alanlarından ayrılan Ukrayna sınır muhafızları Rusya topraklarına geliyor" denildi. Onlarca muhafızın bu şekilde birliklerinden ayrıldığı bilgisi erildi.

PESKOV: GEREKTİĞİ KADAR SÜRECEK

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Ukrayna’ya yönelik operasyonun “sonuçlarına” ve “yerindeliğine” bağlı olarak “gerektiği kadar” süreceğini belirtti.

Peskov, Moskova’nın Ukrayna’ya “tarafsız bir statü” dayatma, silahsızlandırma ve “nazilerin” ortadan kaldırılması amacı taşıdığını söyledi.

Piyasaların “duygusal bir tepki” vermesini beklediklerini ve bunun “geçtiğinden” emin olduklarını ifade eden Peskov, "Bu duygusal dönemi mümkün olduğunca kısa tutmak için gerekli tüm önlemler alındı” dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ise Rusya’yı “Nazil Almanyası”na benzetti. Zelenski, Facebook sayfasında "Rusya, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın yaptığı gibi Ukrayna'ya korkakça ve intihara meyilli bir şekilde saldırdı" dedi ve Rusları da bu savaşı protesto etmek için sokaklara çıkmaya çağırdı.

ÇOK SAYIDA ÖLÜ VAR

Bombardımanlar ve yaşanan çatışmalar nedeniyle birçok cephede ölüm haberleri geliyor. Yerel yetkililere göre Odesa’da füze ile düzenlenen saldırıda en az 18 kişinin, Kiev yakınındaki Brovary kentinde ise en az 6 kişinin öldüğü bildirildi.

Öğleden önce bir açıklama yapan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, 40’ı aşkın asker ve 10 dolayında sivilin öldüğünü bildirdi. Bilançonun çok daha ağır olduğu sanılıyor.

RUS ORDUSU: TOPRAK KAZANIMLARI ELDE EDİLDİ

Rus ordusu Ukrayna’nın doğusunda desteklediği Donetsk ve Luhansk bölgesi güçlerinin toprak kazanımları elde ettiğini belirtti.

Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü General Igor Konaşenkov'a göre, isyancılar Donetsk bölgesinde üç kilometre ve Luhansk bölgesinde bir buçuk kilometre ilerledi.

Konaşenkov, Rusya'nın askeri hedefleri vurduğunu, sivillerin “korkacak hiçbir şeyi” olmadığını savundu.

BORIS JOHNSON: BU KITAMIZ İÇİN BİR FELAKET

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, NATO devlet veya hükümet başkanlarını "mümkün olan en kısa sürede" acil toplantıya çağırdı. Johnson, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada “Bu kıtamız için bir felaket” dedi.

Acil zirve talebi Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan da geldi.

LİTVANYA’DA OLAĞANÜSTÜ HAL

Ukrayna’ya yönelik Rus askeri harekatı ardından Litvanya, kendi topraklarında olağanüstü hal ilan edeceklerini açıkladı.

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, ulusal savunma konseyi toplantısı ardından “Bugün, olağanüstü hal dayatan bir kararnameyi imzalayacağım” dedi.  Nauseda, bir ittifak üyesi tehdit edildiğinde acil istişareler öngören NATO’nun 4’üncü maddesinin aktifleştirilmesini isteyeceklerini sözlerine ekledi. Benzer bir talep resmi olarak Polonya tarafından da geldi.

MOLDAVA HAVA SAHASINI KAPATTI

Moldova da Ukrayna savaşı nedeniyle tedbir aldı.  Başbakan Yardımcısı Andrei Spinu, hava sahasını kapattıklarını bildirerek, “Uçuşlar başka havaalanlarına yönlendirilecek” dedi.

İRAN: NATO PROVOKASYONLARI NEDEN OLDU

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Ukrayna’daki duruma NATO provokasyonlarının yol açtığını ve soruna siyasi ve demokratik çözümler bulmaya yoğunlaşmak gerektiğini söyledi. Abdullahiyan, Twitter hesabında "Ukrayna krizinin kökü, NATO’nun provokasyonlarında yatmaktadır. Çözümün savaşa geçiş olduğuna inanmıyoruz. Ateşkes sağlanmalı ve siyasi ve demokratik bir çözüm bulunmalı" dedi.

İSRAİL’E GÖRE ‘DÜNYA DÜZENİ’ İHLAL EDİLDİ

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Ukrayna’ya yönelik askeri operasyonu kınarken, İsrail’in hem Ukrayna hem de Rusya ile bağlarına vurgu yaptı.

Lapid, "İsrail, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik, dünya düzeninin ciddi bir ihlalini teşkil eden bu saldırısını kınıyor" dedi.

İsrail bir yandan ABD’nin yakın ittifakı olurken, diğer yandan özellikle Suriye’de hava saldırılarını sürdürmesi için Rusya’nın onayına ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle İsrail’in hassas bir diplomatik konumda olduğu belirtiliyor.

ÇİN: RUSYA’NIN KAYGILARINI ANLIYORUZ

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Çin’in “Rusya’nın güvenlik alanındaki makul kaygılarını anladığını” belirtti. Çin’in her zaman tüm ülkelerin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duyduğunu ifade eden Wang Yi, “Aynı zamanda Ukrayna sorununun belirli ve karmaşık bir tarihin parçası olduğunu da gördük. Rusya'nın makul güvenlik endişelerini anlıyoruz” dedi.