1 Mayıs şehitleri anıldı

DİSK,KESK, TBB ve TMMOB, 1 Mayıs 1977'te katledilen işçileri andı.

1 MAYIS'TA KATLEDİLENLER ANILDI

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), 1 Mayıs 1977'te  katledilen 34 işçiyi andı. İşçilerin katledildiği Taksim Kazancı Yokuşu'nda gerçekleştirilen anmada, "Yaşasın 1 Mayıs” pankartı açıldı. Sendika temsilcilerinin yanı sıra Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) temsilcileri ve çok sayıda kişi de anmaya katıldı. Anmada sık sık "Direne direne kazanacağız” sloganı atıldı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Ülkemizde emekçiler, kadınlar, gençler ağır bir tablo yaşıyor. O nedenle ülkenin dört bir yanında alanlarda olacağız. 1 Mayıs'ta alanlarda olmak, yoksulu daha yoksul yapmak için dönen bu düzeni ortadan kaldırmaktır. Bir Mayıs mücadelemizi, irademizi büyütmektir. Halkımızı işçi ve emekçileri 1 Mayıs'ta Taksim’e bekliyoruz” diye konuştu..

AKP-MHP iktidarının savaş politikalarının ekonomiyi çıkamaz soktuğunu belirten KESK Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak ise, "Bu yoksulluğa karşı hesap sorma vakti. Taksim Meydanı bu yoksulluğa ve adaletsizliğe karşı dur deme alandır. Yitirdiklerimize olan sözümüzdür; haklarımıza sahip çıkmak adına, adalete sahip çıkmak adına Taksim Meydanı'nda olacağız” dedi. 

TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, 1 Mayıs’ın savaşa ve düşmanlaştırma politikalarına dur demek olduğunu ifade etti.  Şebnem Korur Fincancı devamla şunları söyledi: "Düşünün ki dünyanın her yerinde savaş ve güvenlikçi politikalara dayalı silah üretimi yapılıyor. Bu silahlara ve savaşlara ayrılan kaynaklar dünyadaki bütün herkesi sağlıklı kılmaya yetiyor. O neden hekimler olarak tüm meslektaşlarım adına mücadele sözü veriyoruz."

Konuşmaların ardından 34 işçinin katledildiği alana karanfiller bırakıldı. Halk, daha sonra 1 Mayıs 1989’da Şişhane Parkı'nda katledilen Mehmet Akif Dalcı'yı anmak için yürüyüşe geçti. Taksim Cumhuriyet Caddesi boyunca yürüyen halk sık sık, “Yaşasın 1 Mayıs” “1 Mayıs şehitleri ölümüzdür” sloganları attı. Yürüyüş sonrası Dalcı'nın katledildiği yere karanfil bırakıldı.