3 hasta tutsağın daha durumu ağır

Hasta tutsaklar Murat Güntürk, Nail Demir ve Abdürrahim Çetinkaya’nın durumunun ağır olduğunu vurgulayan dernek ve inisiyatifler, şehit düşen tutsak Ramazan Turan’ı andı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, “F Oturumu” eyleminin 513’üncüsünü Taksim’de bulunan dernek binasında yaptı. Bu hafta Silivri 5 Nolu Kapalı Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutsak Murat Güntürk’ün sağlık durumuna dikkat çekildi.
Komisyon üyesi Mehmet Acettin, cezaevlerinde yaşanan ihlallerin devam ettiğini belirterek, tutsakların yaşamının tehdit altında olduğunu söyledi. Acettin, 21 Ocak’ta Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tek kişilik hücrede tutulan 70 yaşındaki Ramazan Turan’ın şehit olmasının buna kanıt olduğunu belirtti.
Silivri 5 Nolu L Tipi Cezaevi'nde bulunan Murat Güntürk’ün (38) sağlık durumu hakkında bilgi veren Acettin, “Kötü huylu beyin tümörü (kanser) teşhisi konmuş, ilk ameliyatında kanserli doku tam çıkartılamadığından yeniden ameliyat olması gerektiği söylendiği halde, ameliyatı ve tedavisi geciktirilerek yaşamı tehlikeye atılmaktadır. Ameliyat öncesi şikayetlerine kafasında şişlik ve aşırı unutkanlık da eklenen Güntürk’ün ölüme terk edilmesine sessiz kalmayacağız” dedi.
Murat Güntürk’ün, 2018 yılında açlık grevi eylemi sırasında kafasının sol kısmında uyuşmalar olduğunu hatırlatan Acettin, “Defalarca başvurmasına rağmen hastaneye sevk edilmeyip, ağrı kesici verilerek geri gönderiliyor. Güntürk'e, tam 1 buçuk yıl sonra sevk edildiği hastanede yapılan muayene sonrasında, beyninde bir kitle olduğu ve ameliyat edilmesi gerektiği söyleniyor. Güntürk, 2021 Kasım ayında ameliyat edilerek kitle çıkartıldı ve ameliyattan 3 gün sonra hapishaneye geri gönderildi” diye belirtti.
Güntürk, hakkında verilen toplam 6 yıl 3 aylık hapis cezasının infazının Mart 2022’de tamamlanacak olması ve sağlık sorunlarına rağmen avukatı tarafından yapılan infaz ertelemesi talebine cevap verilmediğini vurgulayan Acettin, Güntürk’ün yaşamının tehlikeye atıldığını söyledi. Tüm hasta tutukluların serbest bırakılması ve ihlallerin son bulması gerektiğini kaydeden Acettin, kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu.
Murat Güntürk’ün abisi Naci Güntürk, "Kardeşim 1,5 yıl hastaneye sevk edilmedi, zamanında teşhis edilse ilaçla geçebilirdi belki. Özellikle revir doktorunun isteyerek, düşmanca yaklaşımı nedeniyle geciktirdiğini düşünüyoruz. Hapishane koşulları zaten çok kötü, ameliyatı yine geciktirilecek, sevk yapılmıyor. Bu nedenle bir an evvel serbest bırakılmasını istiyorum. Yaşadıklarını ve uğradığı hak gasplarını avukat ve hak savunucusu kurumlara birer mektupla duyurmaya çalışmış ancak idare tarafından el konularak gönderilmemiş mektupları” diye belirtti.

 
ANKARA

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için 385’inci kez İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde basın açıklaması yaptı.
İHD Ankara Şube Hapishaneler Komisyonu üyesi Ömer Faruk Yazmacı, Afyon 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutsaklar Nail Demir ve Abdürrahim Çetinkaya’nın durumunu aktardı.
Van Yüksek Güvenlikli Cezaevine şehit düşen 70 yaşındaki Ramazan Turan’ı anarak konuşmasına başlayan Yazmacı, “Ramazan Turan kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi. Mahpusların tek kişilik yerlerde tutulması yaşam hakkı ihlalidir” dedi.
Cezaevlerinde 29 yıldan fazla bir süredir kalan Nail Demir’in beden sağlığının yıprandığını ifade eden Yazmacı, “Demir prostat kanseridir, ayrıca 4 yıldan bu yana kolon kanseri olup kalın bağırsak ameliyatı olmuştur, bu hastalıktan kaynaklı kolostami torbasıyla yaşamak zorundadır. Kolon kanseri tedavisi için yalnızca bir hap kullanmakta ve iki gözünde de mercek olmasından dolayı görme yetisi çok zayıflamıştır. İki böbreğinde de iltihaplanma olmasından dolayı oldukça zorlanmaktadır. Sırt bölgesinden ameliyat olmuş, boyun fıtığı rahatsızlığı bulunmaktadır ve sol tarafında komple kas zedelenmesi bulunuyor” dedi.
Abdurrahim Çetinkaya’nın da 2007 yılında gözaltına alındığında çok yoğun işkenceye uğradığını aktaran Yazmacı, "Bugün yaşadığı sağlık sorunları yapılan işkencelerden kaynaklanmaktadır. İşkencede bağırsakları parçalanmış, kalıcı tahribatlar oluşmuş ve hala kanamaları devam etmektedir. Son dönemlerde kanamalarda artma meydana gelmiştir. Yine aynı işkencede bacak arası sıkmada yumurtalarının birisi patlamıştır. Şu ana kadar bu hastalığıyla ilgili hiçbir tedavi yapılmamıştır. Yumurtalıklarında sürekli şişme ve morarma meydana gelmekte ve tuvalete çıkmakta zorlanmaktadır. Geçici ilaçlarlar verilmekte ancak aynı ağrılar devam etmektedir” şeklinde konuştu.
İşkencede başının defalarca betonlara vurulması sonucu Çetinkaya’nın sürekli farklı sesler duyduğunu ve kulaklarının bazen hiç duymadığını aktaran Yazmacı, “Abdürrahim Çetinkaya’nın denetimli serbestlik hakkı olmasına rağmen gözlem kurulu kararlarıyla hala hapishanede tutulmaya devam edilmektedir” bilgisini verdi.
Yazmacı, Demir ve Çetinkaya’nın dışarıda tedavi edilmeleri için serbest bırakılmasını istedi.