‘AKP istifa’ eylemleri üzerine 1 aylık kaymakamlık yasağı

Döviz kurundaki yükselişle birlikte İstanbul’da sokağa çıkan yurttaşlara polis saldırdı. Eylemlerin büyümesi üzerine birçok ilçede eylem ve etkinlik yasağı getirildi.

İstanbul'da TL'nin yaşadığı rekor değer kaybı ve art arda gelen zamlarla yükselen enflasyona karşı "Geçinemiyoz", "AKP istifa" diyerek sokağa çıkan yurttaşlar, polis engeliyle karşılaştı.

Artan hayat pahalılığına karşı Avcılar'da bir araya gelen Emek ve Demokrasi güçlerinin eylem yapacağı meydanı polis ablukaya aldı. Polisler, kaymakamlık kararıyla eylemlerin yasaklandığını duyurdu.

Bakırköy'de halk, saat 19.00'da Zuhuratbaba top sahasında bir araya geldi. "Artık yeter geçinemiyoruz , yönetemiyorsunuz; istifa edin" çağrısıyla yapılmak istenen açıklama kaymakamlık kararıyla yasaklandı.

Polis açıklama yapmanın anayasal hak olduğunu ifade eden halka sözlü olarak eylemin kaymakamlık kararıyla yasaklandığını bildirdi, açıklama yapmaları halinde de gözaltı yapılacağını duyurdu. Polis anonsunun ardından tencere tava ile yasak kararını protesto eden halka polis saldırdı, 1 kişiyi gözaltına aldı.

Eylem sonrası halk yürümek istedi ancak polis bir kez daha engel oldu.  "70 yaşındayım, geçinemiyoruz" diyen birini polis gözaltına almaya çalıştı.

Bunun üzerine tepki gösteren kişi, "Geçineyeceğimizi de mi söylemeyeceğiz? Bu devran böyle gitmez" dedi.

BEYLİKDÜZÜ'NDE 10 GÖZALTI

Beylikdüzü Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla Beylikdüzü Metrobüs Meydanı’nda bir araya gelmek isteyen yurttaşların önü polis tarafından kesildi.

Açıklama yapmak istediklerini belirten kitle, "Taleplerimizi söylemek için buradayız. Senin ve benim maaşım gün gün eriyor. Bugün burada tepkimizi göstereceğiz. İnsanların tenceresi kaynamıyor. Bunu yapamazsınız. Sizin yaptığınız anayasal suçtur, yanlış yapıyorsunuz. Geçinemiyoruz diyeceğiz. Bu suçsa bu suçu işleyeceğiz" dedi.

Polis amiri, "Yazılı emre ne gerek var, 2911'e göre sözlü talimat da geçerli. Yazılı talimat da elimizde mevcut. 7 gün süreyle eylem ve etkinlikler yasak" diyerek yasak kararını kitleye göstermedi.

Bu sefer kitle bulundukları alanda basın açıklaması yapmak istedi.

Herhangi bir uyarı yapılmadan yaklaşık 10 kişi gözaltına alındı.