AKPM üyesi Hunko: İmralı’ya gidişimi Türkiye engelliyor

İmralı’daki durumu yerinde görmek için birçok kez başvuruda bulunduğunu bildiren AKPM üyesi Alman parlamenter Andrej Hunko, “Türk makamları ziyaretin gerçekleşmesini engelliyor. İmralı, hiçbir şekilde AİHS’nin standartlarına uygun değil” dedi.

Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi, 47 ülkedeki cezaevlerinde yaşanan insan hakları ihlalleri, işkenceler ve tutukluların yasal haklarının yerine getirilip getirilmediği konularında denetim yetkisine en sahip kuruluş olan İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) raporları ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarına rağmen İmralı’daki tecrit giderek ağırlaşıyor.

Avrupa Konseyi (AK) Bakanlar Komitesi ise dün aldığı bir kararla, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın tutulduğu İmralı Cezaevi’nde kaydedilen ilerleme hakkında en geç 2022 Eylül ayı sonuna kadar Türk yetkililerden bilgi sunmasını istedi.

AK’nin bu kararı bir yana, geçtiğimiz Pazartesi günü Bursa İnfaz Hakimliği’nin “disiplin cezaları” adı altında 12 Ekim’den geçerli olmak üzere Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a 6 aylık görüş ve 3 aylık aile görüş yasağı verdiği ortaya çıktı.

Avrupa Karma Parlamenterler Meclisi Üyesi Andrej Hunko, ceza ve yasaklarla daha da ağırlaşan İmralı’daki tecridi ve AK’nin son kararına dair ANF’nin sorularını yanıtladı.

‘İMRALI’DAKİ GÖRÜŞ YASAKLARI KABUL EDİLEMEZ’

Abdullah Öcalan’ın avukatları ve ailesiyle görüşmesine yönelik getirilen yasakların kabul edilemez olduğuna dikkat çeken Alman Sol Partili Parlamenter Hunko, “Bana ulaşan bilgilere göre İmralı’daki cezaevi koşulları insanlık dışı ve hiçbir şekilde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS)’nin standartlarına uygun değil” diye konuştu.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin İmralı’ya ilişkin kritik bir karar aldığını belirten Hunko, şöyle konuştu: “Komite, Türk mevzuatında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası için bir inceleme mekanizmasının bulunmaması nedeniyle insanlık dışı ve aşağılayıcı muamelenin önlenmesine ilişkin ihlallerle ilgili olduğunu belirterek, diğer üye ülkeler gibi Türkiye’nin de bir inceleme mekanizmasına imkan vermesini talep etti. Bununla paralel olarak Osman Kavala olayında da AİHM’in kararı uygulanmadığı için de üyelik anlaşmasının ihlalinden dolayı bir soruşturma açıldı.”

‘AK’NİN KARARLARINDA ALMANYA’NIN ALACAĞI POZİSYON ÖNEMLİ’

Geçtiğimiz Eylül ayında Almanya’da yapılan genel seçimlerde yeniden Federal Meclis’e girmeyi başaran Andrej Hunko’ya göre, hem İmralı Cezaevi hem de Kavala davasına ilişkin Avrupa Konseyi’nin aldığı kararlarda Alman hükümetinin alacağı pozisyon önemli.

AK’nin nihayet harekete geçmesinin kendisini sevindirdiğini ifade eden Hunko devamla şöyle konuştu: “Şüphesiz bundan sonra AK üyeleri; en başta da Almanya, Türk hükümetiyle askeri, polisiye, yargı ve istihbarat alanlarında yürüttüğü özel ilişkilerini kesmeli. Federal Alman Hükümeti bir yandan AK üyelik anlaşmasının ihlal edildiğini bildiren oylamaya ‘evet’ deyip, diğer yandan da Türkiye ile içine girdiği ayrıcalıklı işbirliğini sürdüremez.”

‘ABDULLAH ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜ BARIŞA BÜYÜK KATKI SUNAR’

2010 yılından bu yana AKPM üyesi olan Hunko, Abdullah Öcalan’ın tutulduğu cezaevinin durumunu ve tutukluluk koşullarını yerinde görmek için şimdiye kadar birçok girişimde bulunduğunu hatırlattı. Hunko “Maalesef İmralı’ya ziyaret başvurularım Türk makamlarınca engelleniyor” dedi.

Alman Parlamenter son olarak, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün Kürdistan, Türkiye ve Ortadoğu üzerindeki etkilerine ilişkin ise şunları söyledi: “Öcalan’ın özgürlüğü Türk-Kürt çatışmasının barışçıl yollarla çözümüne büyük katkı sunacaktır. Böyle bir çözüm bütün taraflar açısından faydalı olacak.”