KESK: Seçime değil geçime bütçe!

KESK Şubeler Platformu, “Seçime değil, geçime bütçe” şiarıyla yaptığı eylemde, “Yüzde 1’in çıkarı için yüzde 99’u yok sayan adaletsizliğe karşı çaresiz değiliz; emeğimize, geleceğimize sahip çıkmak için 17 Aralık’ta Ankara’dayız” duyurusunu yaptı.

Mecliste devam eden bütçe görüşmelerini protesto eden KESK İstanbul Şubeler Platformu, Şişli Cevahir AVM önünde “Seçime değil geçime bütçe” şiarıyla eylem düzenledi. Polis ablukası altında gerçekleşen eylemde, “ Seçime değil, geçime bütçe” yazılı pankartını açan kamu emekçileri, sık sık “Savaşa değil emekçiye bütçe”, “ Seçime değil geçime bütçe “ sloganlarını attı.

DERİNLEŞEN YOKSULUĞU İLİKLERİMİZE KADAR YAŞIYORUZ

KESK İstanbul Şubeler Platformu adına açıklamayı okuyan Döne Cevher, halkın yüzde 99’u olarak yaşadıkları tablonun gittikçe karardığını hatırlatarak sözlerine başladı. Enflasyondan işsizliğe, yoksullaşmadan ekonomik durgunluğa kadar hayatlarının her alanda kâbusa çeviren kapsamlı krizin bitmek bilmediğini vurgulayan Cevher, “Her güne yeni zamlarla uyanıyoruz. Artan hayat pahalılığında maaşlarımız, ücretlerimiz mum gibi eriyor. Burada enflasyon, hayat pahalılığı, işsizlik, gelir dağılımı adaletsizliği rakamlarından uzun uzadıya bahsedecek değiliz. İşçisinden kamu emekçisine, asgari ücretlisinden emeklisine tüm ücretli kesimler, dar gelirli yurttaşlar olarak gittikçe derinleşen yoksulluğu her birimiz zaten iliklerimize kadar yaşıyoruz” dedi.

TÜİK’İN SANAL RAKAMLARININ GERÇEKLE BİR İLGİSİ YOK

Maaşların, ücretlerin yıllardır hiç kimsenin inanmadığı TÜİK sanal rakamlarına göre arttığını ifade eden Cevher, yaşanan gerçek hayat pahalılığı ile ilgisi olmayan bu sanal rakamların özellikle ücret zammı dönemlerinde daha da aşağı çekildiğine dikkat çekti.

Cevher, seçim dönemleri öncesinde ise halkın ağzına bir kaşık bal sürmek adına bu sanal rakamların birkaç puan üzerinde artışlar yapıldığını anımsattı. Sonuçta dün aldıklarını bugün alamayacak hale geldiklerini kaydeden Cevher, “Satın alma gücümüzü kaybettik, gittikçe yoksullaştık” diye konuştu.

BU OYUNU BOZALIM

Yine bir seçim arifesinde karşılarında koltuklarını kaybetme tehlikesi gittikçe artan bir iktidar olduğunu belirten Cevher, bunun için 2023 bütçesini halk için “kesenin ağzının açılacağı” bir bütçe gibi göstererek seçim yatırımına dönüştürmeyi hedeflediklerini kaydetti. Bu hedef için seferber edilen yüzlerce medya kuruluşunun her gün “yeni yılda asgari ücretliye, emekliye, memura yüksek oranlı zamlar yapılacak” haberleri yaptığını hatırlatan Cevher, bütün kesimleri bu oyunu bozmaya çağırdı.

EMEĞİMİZ VE GELECEĞİMİZ İÇİN 17 ARALIK’TA ANKARA’DAYIZ

“Bugüne kadar bize ne zaman kaşıkla bir şey verseler kepçe ile geri aldılar” vurgusunda bulunan Cevher, şöyle konuştu: “Bir taraftan bizim maaşlarımızı, ücretlerimizi sahte TÜİK rakamlarının birkaç puan üzerinde arttırmayı vaat ediyorlar. Diğer taraftan tüm yükü ücretli kesimler, dar gelirliler olarak bizim omuzlarımıza yıkılan vergileri, faiz giderlerini geçen yıla göre en az bir buçuk kat artırıyorlar. Yani bir cebimize birkaç kuruş koymayı vaat ederken diğer cebimizden çok daha fazlasını alıyorlar. Açık açık “sizden aldığımız, ücretlerinizden kestiğimiz vergileri toplumun yüzde 1’ini bile oluşturmayan bir avuç zengine, patrona, teşvik, vergi affı olarak aktaracağız diyorlar.”

Yüzde 1’in çıkarı için yüzde 99’u yok sayan adaletsizliğe, haksızlığa karşı çaresiz olunmadığının altını çizen Cevher, “Emeğimize, ekmeğimize, geleceğimize sahip çıkmak için 17 Aralık Cumartesi günü Ankara’daki mitingde buluşmaya çağırıyoruz” dedi.

Eylem atılan sloganlarla sona erdi.