GÖRÜNTÜLÜ

Cezasızlık politikaları kadın cinayetlerini artırıyor

Rosa Kadın Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Filiz Kaygu, devletin faillere uyguladığı cezasızlık politikaları nedeniyle kadın cinayetlerinin arttığına dikkat çekti.

KADIN CİNAYETLERİ

Artan kadın cinayetlerine dair ANF’ye değerlendirmede bulunan Rosa Kadın Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Filiz Kaygu, "AKP ve onunla beraber küçük ortaklarının kurduğu gerici ittifak biçimi kadın karşıtı üzerinde politikalar geliştirdiğinden dolayı kadın yönelik şiddet ve cinayetler artıyor. Bu anlayışı kadınlar olarak hiçbir zaman kabul etmedik" dedi.

GERİCİ SİSTEM ERKEĞE HİZMET EDEN KADINLAR İSTİYOR

AKP iktidarının kadınların toplumsal yaşam alanlarında yer almasını istemediğini söyleyen Filiz Kaygu, "Gerici zihniyet, kadınların ekonomik, siyasal ve toplumsal alanlarda yer almasını istemiyor. Kadınların sadece erkeğe hizmet etmesini istiyor. Bu durum kadınları tamamıyla görmezden gelme, yok sayma biçimidir. Biz bu gerici sistemi kabul etmiyoruz. Elimizden geldikçe bununla mücadele ediyoruz. Biz kadınlar mücadelemizle var olduğumuzu gösteriyoruz. Kadınlar artık erkeklere hizmet etmek değil, özgür olmak istiyor. Kadınlar artık erkek egemen zihniyetini kırmaya çalışıyor" diye kaydetti.

Fiillere uygulanan cezasızlık politikaları nedeniyle kadın cinayetlerinin arttığını belirten Filiz Kaygu, "İktidar hiçbir zaman kadına yönelik taciz, tecavüz ve katliam suçlarına karşı caydırıcı cezalar uygulamıyor. Faillere 'İyi hal indirimi' uygulayarak serbest bırakıyor. Biliyorsunuz, salgın sürecinde tecavüzcüler, tacizciler, kadın katliamını gerçekleştiren erkeklerin birçoğu serbest bırakıldı. Bu durum bize gösteriyor ki, devlet bu politikadan hiçbir zaman rahatsız olmadığı gibi cezasızlık politikasına destek oluyor. Yakın zamanda Şırnak’ta Z.Ç. adında uzman çavuş bir taciz girişiminde bulundu. Devletin yetersiz politikalarından kaynaklı Şırnak halkı kendi çabası ve öz savunma gücüyle taciz olayına cevap oldu. Fail gözaltına alındı, görevden uzaklaştırıldı ama sadece bununla yetinmemek lazım. Faile ağır cezalar uygulamalı ki bir daha böylesi vakalar yaşanmasın. Özellikle Kurdistan coğrafyasında bu olayların bu kadar yaygın olması özel savaş politikasıdır. Biz kadınlar olarak artık bunları yaşamak istemiyoruz" şeklinde konuştu.

KADIN ALANLARI BİLİNÇLİ BİR ŞEKİLDE KISITLANIYOR

Kadınların özgürce hareket edebileceği alanların bilinçli bir şekilde kısıtlandığına dikkat çeken Filiz Kaygu, "Şiddete maruz kalan kadınlar, kendilerine ayrılan alanların azlığından dolayı sığınacak bir yer bulamıyor. Devlet kurumları, belediyeler, sivil toplum örgütleri kadınlar için alanlar oluşturmalı. Bu alanlar çoğalırsa kadınlar kendini güvende hisseder. Özellikle şiddete uğrayan kadın arkadaşlarımıza psikodestek verilmelidir. Bilinçli kadın bilinçli toplum demektir" dedi.