Dünyayı tek başına uçan en genç kadın oldu

Genç pilot Zara Rutherford, beş aylık bir mücadelenin ardından dünyanın çevresini tek başına uçan en genç kadın oldu.

19 yaşındaki Zara Rutherford, olumsuz hava koşulları nedeniyle planlanandan iki ay sonra Belçika'daki Kortrijk-Wevelgem'e indi.

Yolculuk sırasında Nome, Alaska'da bir ay ve Rusya'da 41 gün geçirdi.

St Swithun's School'un eski öğrencisi Winchester, Belçika'ya dönüşünde ailesi, gazeteciler ve hayırseverler tarafından karşılandı.

İnişinde Belçika Kırmızı Şeytanlar akrobasi gösteri ekibinden dört uçak eşlik etti.

Bir basın toplantısında, 51.000 km uçma zorluğunu üstlendiği için "çok mutlu olduğunu" söyledi.

"En zor kısım Sibirya üzerinde uçmaktı; aşırı soğuktu ve motor stop ederse kurtarmadan saatlerce uzakta olurdum. Hayatta kalacağımdan emin değildim" dedi.

"İnsanlara deneyimlerimi anlatmak ve insanları hayatınızda çılgınca bir şeyler yapmaya teşvik etmek için sabırsızlanıyorum.

"Fırsatınız varsa bunun için gidin."

Gezi, beş kıtada 60'tan fazla durak içeriyordu ve 18 Ağustos'ta başladı.

Ebeveynleri her ikisi de pilot olan İngiliz-Belçikalı havacı, diğer kızlara STEM (bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik) mesleklerine girmeleri için ilham vermeyi umduğunu söyledi.

Daha önce, dünyanın çevresini tek başına uçan en genç kadın, 2017'deki mücadelesinde 30 yaşında olan Amerikalı Shaesta Waiz'di. En genç erkek rekor sahibi 18 yaşındaydı.

Rutherford, görevi tamamlayan en genç kadın olmanın yanı sıra, dünyayı mikro ışıkta dolaşan ilk kadın ve dünyayı hava yoluyla tek başına dolaşan ilk Belçikalı.