Kadın örgütleri: Jin Jiyan Azadî ile Taksim’e!

Kadın örgütleri, tüm kadınları "Jin Jiyan Azadî ile Taksim’e" şiarıyla 1 Mayıs’ta alanlara çağırdı.

Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadın Meclisi, Kadın Zamanı Derneği ve Göç İzleme Derneği (GÖÇİZDER), İstanbul Beyoğlu’nda bulunan HDK Genel Merkezi’nde 1 Mayıs’a ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantı salonuna Türkçe ve Kürtçe “Jin Jiyan Azadî ile 1 Mayıs’ta Taksim’e” pankartı asıldı.

HDK Eşsözcüsü Esengül Demir, "Sermaye en çok kendini kadın emeği üzerinden yükseltiyor. Türkiye’de yargıyı da arkasına alan iktidar kadın bedeni, özgürlüğü üzerinden kadının alanını daraltarak, sömürüyü kadın emeği üzerinden yükselmektedir. Emeğimizin daha fazla sömürülmemesi ve birleşik mücadeleyi yükseltmek için kadınları 1 Mayıs’ta alanlarda olmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

'KADINLARIN GÜCÜNÜ GÖSTERELİM'

Kadın Zamanı Derneği başkanı Dilek Başalan, 8 Mart’ın coşkusuyla 1 Mayıs alanlarında olacaklarını ifade etti. Kürt kadınların yoğun yaşadığı mahallelerde yürüttükleri çalışmayı aktaran Dilek Başalan, “Bu kadınların yüzde 85’i çalışıyor, fakat karşılığını alamıyor. 1 Mayıs alanlarını dolduranların yarısı kadınken, grevlerde kadınlar varken, neden hala emeğimiz sömürülüyor, bunlara karşı neler yapabiliriz? 8 Mart’ta, 25 Kasım’da nasıl bir araya geliyorsak, 1 Mayıs’ta da tüm patronlara karşı alanları dolduracağız.  Önümüzdeki sorunlara karşı, başta toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı 1 Mayıs’ta alanda olacağız. Tüm kadınları alanlara davet ediyoruz ve herkese kadınları gücünü göstermeye çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

GÖÇİZDER Eşbaşkanı Kamile Kandal, 1 Mayıs’a doğru gidilen süreçte mülteci ve göçmen kadınların karşı karşıya kaldıkları ırkçı ve cinsiyetçi sorunlara değinerek, “Bu ülkede göçmen kadınlarla yıllardır beraber yaşıyoruz. Mülteci kadının yaşamdaki emeğinin görünür kılınması açısından ortaklaşmamız ve mücadele etmemiz gerekiyor. O yüzden bu yıl göçmen ve mülteci kadınlarla beraber dayanışmanın hattını 1 Mayıs’ı kutlayarak sağlayacağız” dedi.

TJA aktivisti Xece Başkale, "8 Mart’tan Newroz’a baskı ve saldırılara rağmen özgürlük talebini yükselterek bulunduğumuz her yerde 'Bi Jin jiyan azadiyê ber bi azadiyê' sözünü, eylemini yükselterek geldiğimiz 1 Mayıs alanlarında emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz için özgürlük ısrarımızı yükselteceğiz” diye konuştu.

'TECRİDE KARŞI MÜCADELEYİ YÜKSELTECEĞİZ'

Xece Başkale, ayrıca Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın “Sosyalizmde ısrar insan olmakta ısrardır” şiarını bir kez daha yükselterek, 21’inci Yüzyılın kadın yüzyılı olacağının altını çizerek, sözlerini şöyle noktaladı: “Tecride karşı özgürlük mücadelesini yükseltmek için alanlarda mücadele edeceğiz. Bugün adalet nöbeti tutan Barış Anneleri’nin, Galatasaray Meydanı’nı terk etmeyen Cumartesi Anneleri’nin, tek başına AKP’nin hukuk tanımazlığına karşı adalet arayışında ısrar eden Emine Şenyaşar’ın yürüttükleri kesintisiz emek ve hakikat arayışını da selamlıyoruz. Aynı zamanda cezaevlerinde tutulan ve her türlü hukuksuzluğa rağmen direnmeye devam eden bütün direnişçi kadınları, o kapatılma mekanlarından çıkarana kadar mücadele edeceğimizin sözüyle 1 Mayıs’ta alanlarda olacağız.”