Kadınların cenazelerine bile işkence

Kuzey-Doğu Suriye Kadın Konseyi Başkanı Cihan Xidro, Türk devletinin işgal ettiği bölgelerde kadına karşı her türlü şiddetin süreklileştiğini belirterek, “Katledilen onlarca kadının cenazelerine bile işkence yapıldı” dedi.

Türk devletinin uluslararası sözleşmeleri dikkate almadığını, zaten uluslararası bir tepkinin de olmadığını söyleyen Kuzey-Doğu Suriye Kadın Konseyi Başkanı Cihan Xidro, özellikle uluslararası kadın kurumlarının Türk devletinin bu yaptıklarına karşı tavır sahibi olması gerektiğini vurguladı.

Kuzey-Doğu Suriye Kadın Konseyi Başkanı Cihan Xidro, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü vesilesiyle ANF’ye konuştu.

Suriye krizinin derinleşmesiyle birlikte kadına ve çocuklara yönelik şiddetin de arttığını belirten Xidro, özellikle Türk devletinin işgali nedeniyle oluşan duruma işaret etti. Xidro, şunları söyledi: “Özellikle son bir kaç yıldır Kuzey-Doğu Suriye bölgelerine yönelik uygulanan ekonomik ambargo var. Kuzey-Doğu Suriye bölgelerine yerleşen yüz binlerce mülteci var. Aynı şekilde Türk devletinin işgali nedeniyle işgal bölgelerinden kaçan yüz binlerce insan güvenli alanlara geçmek zorunda kalmıştır. Şimdi Kuzey-Doğu Suriye’de sadece 14 mülteci kampı bulunuyor. Bu kampların dışında Kuzey-Doğu Suriye bölgelerine dağılan binlerce mülteci var. Tüm bunlar büyük bir ekonomik sıkıntı ve toplumsal olarak büyük bir zorlanmayı getiriyor. Tüm bunların toplumda olumsuz etkileri var ve maalesef aile içi şiddetin de yaşanmasına neden oluyor.”

KAÇIRMA, İŞKENCE, TECAVÜZ VE CİNAYET

Türk devletinin işgal ettiği bölgelerde kadına karşı her türlü şiddetin ve uygulamanın süreklileştiğini kaydeden Xidro, şöyle devam etti: “İşkence, kaçırma, tecavüz ve öldürülme gibi çok ağır uygulamalara maruz kalıyorlar. Türk devletinin işgal ettiği alanlarda yaşanan şiddet olaylarının yüzde 30’u kaçırılan kadınlara yöneliktir. Sadece Efrîn’de şimdiye kadar bin 200 kadın şiddete maruz kalmış. Bunlardan onlarcası kaçırılmış, yüzlercesi de yaralanmıştır. Bu saydıklarımız, Türk devletinin işgal bölgelerinde yaptıklarının yüzde 30’u bile değil. Katledilen onlarca kadının cenazelerine bile işkence edildi.”

Türk devletinin uluslararası sözleşmeleri dikkate almadığını, zaten uluslararası bir tepkinin de olmadığını belirten Xidro, şunları ekledi: “Kuzey-Doğu Suriye’de yaşayan tüm kadınların öncelikli olarak kadın özgürlüğü ve kadına karşı şiddete karşı mücadele etmesi gerekir. Özellikle uluslararası kadın kurumlarının Türk devletinin bu yaptıklarına karşı tavır sahibi olması lazım.”