'Yeni fermanlara izin vermeyeceğiz'

Irak ordusunun tehditlerinin ardından Türk devletinin yeniden Şengal'e saldırdığına dikkat çeken Şengalli anneler, yeni fermanlara izin vermeyeceklerini belirtti.

Irak askerlerinin son hareketliliği ve Türk devletinin saldırılarının aralarında yaptıkları ittifakın sonucu olduğunu belirten Şengalli anneler, "Şengal halkı olarak bu oyunlara geçit vermemeliyiz, bu saldırılara karşı bir tutum sergilemeli ve yeni fermanların önünü almalıyız" dedi.

Irak ordusu son günlerde askeri hareketliliğini arttırdı. Irak ordusunun Êzidxan Asayişi'ni tehdit etmesinden cesaret alan işgalci Türk devleti yine Şengal'e saldırdı. 

Türk devletinin Şengal'e SİHA ile yaptığı saldırıda YBŞ  Komutanı Azad Êzdîn (Sileman Şemo Yusuf) ile YBŞ savaşçısı Enver Tolhildan (Nacî Hecî Sebro) şehit düştü, 2 kişi de yaralandı. 

Şengal'de yaşayan Dayê Şemê ve TAJÊ üyesi Nurê Şengalî, Türk devletinin saldırılarına ve Irak hükümetinin tehditlerine tepki gösterdi. 

Mustafa El-Kazımi hükümetinin Şengal'e yönelik tehditlerinin ve Irak ordusunun Şengal'e asker yığınağını artırmasının 9 Ekim 2020’de KDP, Irak ve ABD arasında yapılan Şengal anlaşmasından bağımsız olmadığını söyleyen Dayê Şemê, Irak ordusunun Şengal'deki huzuru bozduğunu ifade etti.

ŞENGAL'İN HUZURUNU BOZMAYA ÇALIŞIYORLAR

Irak ordusunun kargaşa yarattığını vurgulayan Dayê Şemê, "Şengal'de huzurun bozulması yeni fermanların yaşanmasının önünü açar. Tüm Êzidî mirleri ve önde gelenleri bu duruma sessiz kalmamalı ve Irak hükümetine yüzlerce askeri neden Şengal'de konuşlandırdıklarını sormalıdır. Kazımi'nin askerleri Şengal'in her alanına yerleşmek için, 'Sizi korumaya geldik' diyor. Fakat halk gerçeği biliyor ve ona göre hareket ediyor.

Irak ordusunun bu ayın 17'sinde Şengal'in köy ve kasabalarına yönelik askeri hareketlilik yüzünden Cumartesi günü bir öğrenci servisine askeri araç çarptı ve 2 öğrenci hayatını kaybetti, 27 kişi de yaralandı. Çocuklarımızın ölümüne sebep olanlar bizi korumak için mi, yoksa yok etmek için mi geliyorlar? Hepimiz oynanan oyunların farkındayız. Şengal halkı olarak bu oyunlara geçit vermemeliyiz, bu saldırılara karşı bir tutum sergilemeli ve yeni fermanların önünü almalıyız. 
Herkes KDP, Türk devleti ve Irak hükümeti arasında yapılan ittifakı biliyor. Irak askerlerinin son hareketliliği ve Türk devletinin saldırıları, bu ittifakın sonucudur. Bu güçler arasında yapılan ittifak yeni fermanlara sebep olur. Eğer Kazımi hükümeti Êzidî halkının iyiliğini istiyorsa, her gün gençlerimizi ve gazetecileri sebepsiz yere gözaltına almasınlar, gençlerimizi yargılamak yerine ferman yapan DAİŞ'lileri yargılasınlar" diye konuştu. 

EZİDÎXAN ASAYİŞİ HALKIN GÜVENLİĞİNİ SAĞLIYOR

Irak ordusunun da Türk devleti gibi Şengal halkına saldırdığını belirten Êzidî Kadın Özgürlük Hareketi (TAJÊ) üyesi Nurê Şengalî de Irak hükümetine şu sözlerle tepki gösterdi: "Irak hükümeti, toplumun güvenliğini sağlayan Êzidîxan asayişini bahane ederek her gün halka baskı yapıyor. Êzidî kadınları olarak bu saldırıları ve baskıları kınıyoruz. Düşmanın planlarının hayata geçmesine asla izin vermeyeceğiz. Şehit Zerdeşt Şengalî'nin şehadet yıl dönümünde heykelini Şengal'e dikmak istedik ama Irak hükümeti engel oldu. Bu da 9 Ekim anlaşmasının yeni adımlarından biridir. Şengal halkı olarak düşmanın bu oyunlarına gelmeyeceğiz. Düşman Êzidî toplumunun iradesini kırmak istiyor ama buna izin vermeyeceğiz."