Genç nüfusta lider ama nüfusu azalıyor

Genç nüfus oranının en yüksek olduğu il olan Hakkari’nin toplam nüfusu giderek azalıyor. İşsizlik nedeniyle Hakkarili gençler, Türkiye metropollerine göç ediyor.

Kürdistan ve Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip olan Hakkari’de gençlerin yüzde 85’i işsiz.

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre; genç nüfus oranının en yüksek olduğu il, yüzde 23,4 ile Hakkari oldu.

Hakkari’yi yüzde 22,5 ile Şırnak ve yüzde 21,8 ile Siirt gibi Kürt illeri takip ediyor.

Genç nüfus oranında birinci sırada olmasına rağmen nüfusu azalıyor. Hakkari‘nin, 2018’de 286 bin 470 olan nüfusu, 2020’de 280 bin 514’e indi.

İşsizlik nedeniyle Hakkarili gençler, Türkiye’nin metropol kentlerine göç ediyor.

BİLİNÇLİ OLARAK İŞ İMKANLARI YARATILMIYOR

Eğitim Sen Hakkari Şube Başkanı Murat Balıkesir, genç ve dinamik olan nüfusun, üretici konumda olması gerekirken, maalesef şu an pasif ve işsiz konumda olduğunu kaydetti.

Yıllardır bilinçli olarak Hakkari'nin öz kaynaklarının başka alanlarda değerlendirilerek iş imkanları oluşturulmadığına dikkat çeken Balıkesir, şunları söyledi: “Hayvancılık en temel geçim kaynağı olmasına rağmen yaylalar yasaklanarak hayvancılık bitme noktasına getirildi. Maden şirketleri Hakkari'nin yeraltı kaynaklarını talan ederken, hiçbir şekilde yatırıma yönelik bir girişimde bulunmuyor. Devlet kurumlarına iş alımlarında yandaş olanlara her türlü kolaylık sağlanırken yoksul gençler işsiz bırakılıyor. Ayrıca işsiz olan bu gençler, son yıllarda yaygınlaştırılan fuhuş, uyuşturucu gibi ağlara düşürülüyor. Dışarıya da aşırı bir gen nüfus akışı var. Maalesef gittikleri yerlerde de ayrıştırıcı ve sömürüye dayalı birçok uygulamayla karşı karşıya kalıyorlar.”

KRİZİN EN YOĞUN HALİNİ YAŞIYOR

HDP Hakkari İl Eşbaşkanı Lokman Özdemir, Hakkari’de binlerce lise ve üniversite muzunu gencin işsiz olduğunu belirterek, bunun bilinçli bir politika olduğunu ifade etti.

Özdemir, Hakkari’de kırsal alanlarda tarım ve hayvancılığın bitme noktasına getirildiğini, kent merkezinde de sanayi/fabrikanın olmadığını kaydetti.

Özdemir, “Gençler zaten çok zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyor. Son süreçte yaşanan ekonomik kriz, gençlerin ve ailelerinin yaşamlarını daha da zorlaştırdı. Hakkari’de iş imkanı olmadığından maalesef gençlerimiz başka kentlere göç etmek zorunda kalıyor. Hakkari, ekonomik krizin en yoğun halini yaşıyor” dedi.

HAKKARİLİ GENÇLER İŞ İÇİN GÖÇ EDİYOR

Muhlis Aslan (26), iş bulmak amacıyla İstanbul, Ankara, İzmir gibi kentlere giden gençlerin genellikle asgari ücretin altında çalışmak zorunda kaldığını belirterek, şöyle konuştu: “Son dönemlerde Batı’da çalışan birçok gencimiz, çalıştıkları yerlerdeki iş kazalarında ya ölüyor ya da yaralanıyor. Ayrıca bir çoğu da ırkçı saldırılara maruz kalıyor ama Hakkari'de iş imkanı olmadığı için başka şehirlere çalışmaya gitmek zorundalar. Ben de bu gençlerden biriyim. Hakkari’de hiçbir yatırım yok. İnsanlar işsiz kalsın ve buradan göç etsin isteniyor.”

Aydın Aydemir isimli genç ise kendisi dahil üniversiteli Hakkarili gençlerin iş bulmakta çok zorluk çektiğini söyleyerek, iş bulmak umuduyla başka kentlere gitmek zorunda olduklarını söyledi. Aydemir, yıllardır İstanbul ve Antalya’da çalışmak zorunda kaldığını aktardı.