Hewlêr’de ölüm orucundaki iki tutsaktan ‘sessiz kalmayın’ çağrısı

Hewlêr Cezaevi’nde maruz kaldıkları işkence, kötü muamele ve hukuksuzluklara karşı iki gündür ölüm orucu eyleminde olan Mazlum Dağ ve Abdurrahman Er, duyarlılık çağrısında bulundu.

Türk devletinin Hewlêr Başkonsolosluğu'nda görevli MİT elemanı Osman Köse’nin 17 Temmuz 2019'da öldürüldüğü eylem gerekçesiyle tutuklanarak haklarında idam cezası verilen Mazlum Dağ ve Abdurrahman Er’in, işkence ve hak ihlallerine karşı 29 Eylül’de ölüm orucu eylemi başlattı.

Aynı gün aileleri ile telefon görüşmesi yapan her iki tutsak, KDP güçlerinin darp ve işkencelerine maruz kaldıklarını söyledi.

Ailelerin bildirdiğine göre tutsaklar şunları ifade etti: “Sayım sırasında bir Yusuf adlı pêşmerge geldi. Bize küfür ve hakaretlerde bulundu. Buna tepki göstermemiz üzerine ellerimiz kelepçeli bir şekilde darp ettiler. Daha sonra tek kişilik hücreye koydular. Yusuf adlı peşmerge aynı uygulamayı 3’üncü kez yapıyor. Bunu protesto etmek ve işkence uygulamalarının son bulması için ölüm orucuna başladık. Ölüm orucuna başlamamız üzerine cezaevi disiplin kurulu tarafından çağrıldık. İşkenceyi anlattı. Bize ‘Size az yapmışlar, dayaksa sorun değil, sizi asabilirler de’ dediler. Bu uygulamalara karşı ölüm orucunu sürdüreceğiz. Kürt halkının buna karşı sessiz kalmaması gerekiyor.”