Tendürek'te şehit düşen 2 gerillanın kimlikleri açıklandı

Tendürek’te şehit düşen 2 gerillanın kimliklerini açıklayan HPG, “bu değerli yoldaşlarımız kadın özgürlük çizgisindeki net duruşlarıyla örnek birer YJA Star militanı olmayı başardılar” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi'nin açıklaması şöyle:

"16 Ağustos 2022 günü Serhed’in Tendürek alanına yönelik geniş kapsamlı bir işgal operasyon başlatan soykırımcı TC ordusu ile güçlerimiz arasında yoğun çatışmalar yaşanmıştır. Yaşanan çatışmalarda düşmana ağır darbeler vurulmuş ve fedaice direnen Evîndar ve Eylem yoldaşlarımız son nefeslerine kadar savaşarak şehadete ulaşmıştır. Uzun yıllar bulundukları Serhed alanında kadın gerillacılığının gelişmesi için emsalsiz bir emeğin sahibi olan bu değerli yoldaşlarımız kadın özgürlük çizgisindeki net duruşlarıyla örnek birer YJA Star militanı olmayı başardılar. Değerli yoldaşlarımızın mücadele miraslarına, samimiyet ve dürüstlükle ördükleri PKK yoldaşlığını koruyup, büyüteceğimizin sözünü veriyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Evîndar Kevok
Adı Soyadı: Tuğba Tambahçeci
Doğum Yeri: Wan
Anne – Baba Adı: Hatun – Mehmet Emin
Şehadet Tarihi ve Yeri: 16 Ağustos 2022 / Serhed

 

Kod Adı: Eylem Sîpan
Adı Soyadı: Devlet Taşır
Doğum Yeri: Wan
Anne – Baba Adı: Fatma – Enver
Şehadet Tarihi ve Yeri: 16 Ağustos 2022 / Serhed

 

EVÎNDAR KEVOK

Evîndar yoldaşımız Wan’a bağlı Çaldıran ilçesinde yurtsever bir ailede dünyaya gelmiştir. Özgürlük mücadelemizde şehitleri olan ve bedel veren bir aileden gelmesinden dolayı hareketimizi erkenden tanıma şansına sahip olmuştur. Agirî’de üniversitede bilgisayar programcılığı bölümünde okuyan yoldaşımız üniversiteye başladığı zaman faşist ve işgalci düşman gerçekliğinin daha fazla farkına varır. Düşmanını tanımaya başlayan Evîndar yoldaşımız, mücadele arayışı içerisine girmiştir. Arayışlarının cevabını Önder Apo’nun savunmalarını okumasıyla bulur. Önder Apo’nun açığa çıkarmak istediği özgür kadın kişiliği Evîndar yoldaşımız hayal ettiği kadın kişiliğidir. Bu hayaline kavuşabilmesi için mücadele etmesi gerektiğinin farkındadır. Fikir-zikir-eylem birliği ilkesinden hareketle mücadeleye atılan Evîndar yoldaşımız, bir süre gençlik çalışmalarında yer alır. Yoldaşımız gençlik çalışmalarında başarılı bir pratiğin sahibi olsa da kendisi için yeterli görmemiştir. Katılımının daha büyük ve anlamlı olması gerektiğine inanır. Sistemden bir bütünen kopuşu gerçekleştirmeden anlamlı bir mücadele yürütmenin zorluğunu fark eder. Çokça araştırıp merak ettiği gerilla yaşamına, özgürlük saflarına katılmaya karar verir. Devrimci Halk Savaşı Stratejisi çerçevesinde yeni bir aşamaya giren savaşımızın yoğun olduğu süreçte üstüne düşen tarihi görevi yerine getirmek için 2011 yılında gerilla saflarına katılır.

PKK yaşamının ve yoldaşlığının, halk ve gençlik içerisinde bir efsane olduğunu dile getiren Evîndar yoldaşımız; ancak saflara katılarak bu hakikatle tanışıp, hissedileceğini ifade eder. Evîndar yoldaşımızın saflarımızda en fazla etkilendiği ve dikkatini çeken konu Önder Apo’nun paradigmasının vücut bulduğu yoldaşlık bağı olmuştur. Önder Apo’nun ideolojisiyle bir kadın olarak kendi farkına varır. Bu anlamda kendini çözümlemiş ve öz gücünü açığa çıkararak kendini irade haline getirmiştir. Benlik olarak Kürtler’den ne alınmış ve değersizleştirilmişse Evîndar yoldaşımız bir devrimci olarak bu değerlere daha fazla sahip çıkmış ve sahiplenmiştir. Özgür yaşamın inşacısı olarak iyi, güzel ve doğru olan değerler temelinde kendini bilinçlendirmiştir. Saflara geldiği ilk günden itibaren azimli ve istikrarlı duruşuyla kendini sürekli geliştirmiştir. Uzun bir süre Xakurkê ve Zap alanlarında gerillacılık yapan Evîndar yoldaşımız yürüttüğü pratiğiyle yetkin bir gerilla haline gelmiştir. Bu alanlarda aldığı eğitimlerle PAJK çizgisinde derinleşen Evîndar yoldaşımız, Bêritanların bıraktığı mirasa güçlü bir şekilde sahip çıkarak komutanlaşmış ve öncülük rolünü layıkıyla yerine getirmiştir. Gerilla savaş sanatında derinleşmek ve halkımızın beklentilerine cevap olabilmek için kendisini yeni dönemin taktik ve tarzında yetkinleştirmek isteyen Evîndar yoldaşımız bu temelde askeri uzmanlık eğitimleri almış ve bu eğitimlerden başarılı sonuçlar almıştır. Eğitimden sonra birlik komutanı olarak görev almış, aldığı bu görevin hakkını vermek ve yoldaşlarının kendisine olan inancını boşa çıkarmamak için daha fazla sorumluluk alması gerektiğini bilince çıkarmıştır.

İnançlı ve iddialı duruşuyla 2016 yılında bir YJA Star Komutanı olarak büyük bir kararlılıkla Serhed alanına geçmiştir. Böylesi bir kararlılıkla doğduğu topraklara giden Evîndar yoldaşımız, kendisine biçilen misyonun olanca ağırlığındadır. Yürüttüğü pratiğiyle sürece cevap olmasını bilmiştir. Evîndar yoldaşımız, Önder Apo çizgisinde kendi halkına ve davasına adayan özgür bir kadın militan olarak heybeti Agirî dağından daha yüce olmuştur. Serhed alanında işgalcilere karşı başlatılan hamlelere aktif katılmış, işgalcilere vurulan ağır darbelerde en önde olmuştur. Örnek bir kadın komuta tarzını sergileyen Evîndar yoldaşımız aynı zamanda yoldaşların yoldaşı olmuştur. Emekçi, çoşkulu, atik ve içten yoldaşlığıyla ardında güçlü bir miras bırakmıştır.

EYLEM SÎPAN

Eylem yoldaşımız Wan’ın Erdîş ilçesinde yurtsever ve toplumsal değerlerine bağlı bir ailede doğmuştur. Ailesinin bu özelliklerinden dolayı Eylem yoldaşımız da halkımızın binlerce yıllık kültürünü kişiliğinde taşımış ve bu özelliklerini Kürt kadınına has özgürlük tutkusuyla harmanlamıştır. Bu nedenle sömürgeciler tarafından bilinçli bir şekilde toplumumuzda geliştirilmek istenen gerici yaşam alışkanlıklarını benimsememiş ve özgürlük hayalinin peşine düşmüştür. Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’nin her geçen gün Serhed alanında gelişmesi ve toplumsallaşması Eylem yoldaşımızı da etkilemiş ve PKK öncülüğünde gelişen özgür Kürtlüğe olan merakı daha da artmıştır. Özellikle gerilla mücadelesine karşı yoğun bir ilgisi olmuş ve çocukluktan itibaren gerilla olabilmenin hayaliyle büyümüştür. Soykırımcı Türk devletinin halkımıza karşı topyekün saldırıya geçtiği 2015 yılından itibaren her onurlu Kürt genci ve kadını gibi halkımızın üzerindeki soykırım politikalarının kırılabilmesi ve halkımızın hak ettiği özgürlüğün sağlanabilmesi için mücadele saflarında yer alması gerektiğine kanaat getirmiştir. Bu temelde sömürgeci TC ordusuna karşı gerilla direnişinin zirveye çıktığı 2016 yılında Erdîş’ten gerilla saflarına katılmıştır.

Gerilla saflarına katıldığı ilk günden itibaren heyecanı ve istekli katılımı ile tüm yoldaşlarının dikkatini çekmiştir. Kısa sürede dağ ve gerilla yaşamına adapte olmanın avantajı ile kendisini askeri ve ideolojik anlamda geliştirmiştir. Eylem yoldaşımız gerillacılıkta kendisinden eski olan yoldaşlarının tecrübelerinden yararlanmış, aldığı her tecrübeden sonra katılımını gözden geçirmiş ve daha fazla katılmanın yol ve yöntemlerini araştırmıştır. Bu anlamıyla kendisini geliştirmeyi hiçbir zaman durdurmamıştır. Bunun için sürekli yoğunlaşmış, araştırmış, öğrenmiş ve bu öğrendiklerini yaşamsallaştırmaya çalışmıştır. Apocu militanlığın bir özelliği olan tutarlı olma ilkesini bu anlamıyla kişiliğinde tam olarak oluşturmaya çalışmıştır. Özgüvenli bir yapısı olması nedeniyle birçok pratik çalışmaya katılmış ve bu çalışmalardaki başarıları ile dikkat çekmiştir. Moralli ve emekçi kişiliğiyle birlikte çalıştığı arkadaşlara karşı olan sorumluluklarını eksiksiz yerine getirdiği gibi, yeri geldiğinde öncülük misyonuna denk bir duruş da sergilemesini başarmıştır. Eylem yoldaşımız Önder Apo’yu yaşamının kaynağı olarak görmüş; Önderliği anlamaya ve ideolojisini temel yaşam felsefesi haline getirmeye çalışmıştır. Özellikle Önderliğimizin kadın özgürlüğüne dair çözümlemelerini anlamaya ve özgür kadın ilkelerini kişiliğinde somutlaştırmaya çalışmıştır. Bu çabasında başarılı olabilmek için fedakarca mücadele etmiş ve sistemin kadınlar için belirlediği kalıpları teker teker kırmasını başarmıştır. Öncü bir YJA Star gerillası olarak Serhed alanının zorlu koşullarında gerillacılık yapmanın mutluluğunu ve haklı gururunu yaşamıştır. Kendisini askeri sanat anlamında geliştiren Eylem yoldaşımız özellikle Tendurek alanında düşmana ağır darbelerin vurulduğu birçok eyleme katılmıştır. Bu eylemlerdeki cesaretli ve tuttuğunu koparan tarzıyla yoldaşlarına hem öncülük yapmış ham de güç ve moral kaynağı olmuştur. Yaklaşık 6 yıl boyunca mücadele yürüttüğü Serhed alanında kadın gerillacılığının gelişmesi için muazzam bir emeğin sahibi olan Eylem yoldaşımız aynı zamanda büyük bir özveri ile bu duruşunu korumayı başarmıştır.

Fedaice duruşlarıyla sömürgecilere karşı tarihi bir direniş sergileyerek Serhed alanında kahramanlık destanları yazan Evîndar ve Eylem yoldaşlarımızın başta değerli aileleri olmak üzere tüm yurtsever Wan ve Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyoruz.”