Van'da kadınların gözaltına alınması protesto edildi

Siyasi soykırım operasyonu kapsamında TJA aktivisti kadınların gözaltına alınması Van'da protesto edildi.

Kadınların iktidarın kirli politikalarına boyun eğmeyeceğini belirten HDP Wan Milletvekili Muazzez Orhan, “Kadınlar alanları terk etmeyecek, sindirme politikalarınıza boyun eğmeyecek” dedi.
Tevgera Jinên Azad (TJA), Ankara merkezli soruşturma kapsamında kadınların gözaltına alınmasını Wan’da protesto etti. Sanat Sokağı’nda yapılan basın açıklamasında, “Kadın Yaşam Özgürlük, Jin, Jiyan, Azadî” pankartı açılırken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Wan Milletvekili Muazzez Orhan bir açıklama yaptı. İktidarın; hukuksuzluklarını ve talanını örtbas etmek için kadınlara saldırdığını belirten Orhan, “Çöken iktidarını kurtarmak isteyen AKP iktidarı, kendi karşısında en büyük güç olan kadınlara yönelik bir operasyon gerçekleştirdi. Biz, bu operasyonun amacını, hedefini çok iyi biliyoruz. Çıkarttıkları yasalarla, yürüttükleri politikalarla kadının iradesi, bedeni, yaşamı üzerinden bir iktidar inşa etmeye çalışan bu zihniyet, önündeki en büyük güç olarak gördükleri kadınları biat ettirmeye, baskıyla, gözaltıyla, tutuklamalarla eve kapatmaya çalışmaktadır” diye konuştu.

'KADINLAR ALANLARI TERK ETMEYECEK'

İktidarın bütün baskı politikalarına karşı kadınların alanda olmaya devam edeceğini belirten Orhan, “Sizlerin baskısına, tahakkümüne biz kadınlar itaat etmeyeceğiz. Bugün TJA’ya yönelik gerçekleştirilen bu operasyon başta Kürt kadınları olmak üzere özgürlük ve gelecekleri için mücadele eden kadınlara yöneliktir. Bir kez daha hatırlatıyoruz; yüzlerce kadın arkadaşlarımız başta kadınların özgürlüğü olmak üzere, tüm halkların özgürlüğü için mücadele eden yüzlerce arkadaşımız bugün cezaevlerinde rehin tutuluyor. Yıllardır, kadın mücadelesine yönelik baskı, sindirme politikaları yürütülüyor. Kadınlar katlediliyor, katilleri yasalarla korunuyor, özel savaş politikalarıyla kadın bedeni üzerinden bir toplum çökertilmeye çalışılıyor. Biz kadınlar bunun farkındayız. Bu tekçi erkek zihniyetine karşı mücadele yürütüyoruz, örgütleniyoruz, hiçbir baskı, hiçbir şiddet, hiçbir yönelim bizi mücadelemizden geri adım attıramayacak. Bugüne kadar alanları terk etmedik, etmeyeceğiz” dedi.
Polislerin 25 Kasım’da da kadınlara şiddet uyguladığını hatırlatan Orhan, “Kadınlar vazgeçmedi ve yine alanlarda olduk. Bundan sonra da alanlarda olacağız. Hiçbir güç kadınları özgür yaşam mücadelesinden, özgür iradesinden geri tutamaz. Biz, bu tekçi erkek devlet şiddetine karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Her yerde, her alanda olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Basın açıklaması “Jin, Jiyan, Azadî” ve “Bijî berxadane Jinan” sloganlarıyla son buldu.