Türkiye ile Irak arasında 26 anlaşma imzalandı

Türk devletinin Başûrê Kurdistan’a yeni işgal saldırısı düzenlediği sırada ziyaret ettiği Irak’ta "Su Alanında İşbirliği Çerçeve Anlaşması" ve "Stratejik Çerçeveye İlişkin Mutabakat Zaptı" ile 24 işbirliği anlaşması imzaladı.

ERDOĞAN'IN IRAK ZİYARETİ

AKP’li Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başûrê Kurdistan’a yeni işgal saldırısı düzenlediği sırada bir dizi görüşme gerçekleştirmek için Irak'a gitti. Bağdat’ta Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani ile görüştü.  

Erdoğan ile Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani'nin himayesinde Irak, Türkiye, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında, Kalkınma Yolu Projesi'nde işbirliğine ilişkin 4'lü mutabakat zaptı imzalandı. İmza töreninde üç ülkenin ulaştırma-altyapı bakanları ile BAE'nin enerji-altyapı bakanı da hazır bulundu. 

Ayrıca Irak ile Türkiye arasında "Su Alanında İşbirliği Çerçeve Anlaşması" ve "Stratejik Çerçeveye İlişkin Mutabakat Zaptı" ile 24 işbirliği anlaşması imzalandı. Irak'la 10 yıllık Su Kaynaklarının İdaresi Anlaşması'na varılmış oldu. 

PKK’YE KARŞI MÜŞTEREK ADIMLAR

Erdoğan ve Sudani görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısında konuşan Erdoğan, Irak’ın PKK’yi “yasaklı örgüt” ilan etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Irak ile birlikte PKK’ye karşı müşterek adımlar üzerine konuştuklarını belirten Erdoğan, Irak’la imzaladıkları stratejik iş birliği anlaşmalarına değindi. 

BARZANİ İŞGALCİDEN ‘BARIŞ VE İSTİKRAR’ UMDU

Bağdat’taki ziyaretlerinin ardından Hewlêr’e geçen Erdoğan, Neçirvan Barzani tarafından karşılandı. X hesabından Türkçe olarak paylaşımda bulunan Barzani, Erdoğan’ı Hewlêr’de ağırlamaktan mutluluk duyduğunu, “Barış, istikrar, ekonomik kalkınma” gibi konuları ele alacaklarını söyledi.