Bocholt’ta Kürtçe dersleri başlıyor
Kürt velilerinin iki yıllık girişimi sonrası Almanya’nın Bocholt kentinde Kürtçe dersleri resmi olarak okutulacak.
Kürt velilerinin iki yıllık girişimi sonrası Almanya’nın Bocholt kentinde Kürtçe dersleri resmi olarak okutulacak.
Almanya Bocholt’taki bir veli inisiyatifi olan Uluslararası Mezopotamya Kültür Derneği Bocholt e.V.'nin (Internationaler Mesopotamischer Kulturverein) derneğinin iki yıldan fazla süren yoğun çabaları sonucunda Kürtçe’nin Kurmanci lehçesi okullarda öğretilmeye başlanıyor.
Bocholt'taki devlet okullarında Kürtçe (Kurmancî) ana dil öğretiminin başlayacağını duyuran Internationaler Mesopotamischer Kulturverein, Bocholt Eğitim Müdürlüğünün önümüzdeki eğitim-öğretim yılı için Kürtçe dersi için bir öğretmen ayrıldığınını belirtti.
Bocholt’taki Kürtçe derslerini, Essen'den gelen deneyimli öğretmen Zîn Hisso tarafından verileceğini duyuran dernek yönetimi, derslerin 2025/2026 öğretim yılında yaz tatilinden sonra başlayacağını açıkladı.
Yeni Kürtçe öğretmeni Zîn Hisso Amedli ve bir kız çocuk annesi. 2019’da Almanya’ya yerleşen Zin Hisso, sosyoloji eğitimi sonrası Kürt dili ve kültürü alanında yüksek lisansımı tamamladı. Şimdi Bocholt, Senden, Gelsenkirchen ve Recklinghausen şehirlerindeki resmi okullarda Kürtçe öğretmeni olarak çalışmaya başlayan Zin Hisso için Kürt dilinin önemi şöyle anlattı: "Kürtçe benim anadilim olduğu için kimliğimin şekillenmesinde çok önemli bir rol oynuyor. Ayrıca Kürt dili benim için sadece bir iletişim aracı değil, kültürümüzün, tarihimizin ve toplumumuzun temelidir. Anavatanım ve halkımla aramda bir bağ oluşturuyor ve sürekli iletişim halinde kalmamızı sağlıyor." Anavatanında yasak olduğu için Kürtçenin kendisi için Kürt halkının direniş ve başarı sembolü haline geldiğini de ekliyor. "Dünyada bu kadar baskı ve zulüm altında olup da gelişen başka bir dil yok."
Zîn Hisso, Kürt ebeveynlere çağrı yaparak çocukların Kürtçe eğitimi için başvuru yapmalarını isteyerek “kendi ülkemizde resmi okullarda kendi dilimizde ders almak bir hayaldi. Almanya'da bu imkana sahibiz. Umarım Kürt aileler çocukları için anadilde eğitim hakkını kullanır ve bu hakkı savunurlar” dedi.
Kürtçe dersleri için, Aileler çocuklarının sınıf öğretmeni veya okul yönetimi, Kürtçe öğretmenleri, okul idaresi veya Int. Mesopotamischer Kulturverein Bocholt e.V. veya Verein der Kurdisch Lehrer:innen in Deutschland e.V. (Yekîtiya Mamosteyên Kurd li Almanyayê) dernekleri ile doğrudan iletişime geçebilirler. Orada gerekli tüm bilgileri ve doldurup çocukların okullarına teslim edebilecekleri bir kayıt formu alacaklar. Bu şekilde, 1 ila 10. sınıflardaki çocuklar yeni öğretim yılında (ilkokul ve ortaokul 1. kademe) kendi ana dillerinde derslere katılabilirler.
Velilerin Kürtçe derslerine ilişkin herhangi bir sorusu olması halinde, bir kültür kuruluşu olan [email protected] adresinden e-posta yoluyla da iletişime geçebilirsiniz.