GÖRÜNTÜLÜ

Hol Kampı Eşbaşkanı: DAİŞ tehdidi küresel boyutta büyüyor

Hol Kampı, DAİŞ’in radikal zihniyetinin yeniden canlanma tehdidiyle Kuzey ve Doğu Suriye’nin güvenliğini tehlikeye atıyor. Cîhan Henan, kampın artan risklerine dikkat çekerek, uluslararası destek eksikliğinin küresel bir tehdit yaratabileceğini vurguladı.

DAİŞ TEHDİDİ

Kuzey ve Doğu Suriye’deki Hol Kampı, DAİŞ’in gölgesinde, yıllardır dünyanın en riskli bölgelerinden biri olarak biliniyor. Kuzey ve Doğu Suriye İç Güvenlik Güçleri, Kuzey ve Doğu Suriye Kadın İç Güvenlik Güçleri, Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) ve Suriye Demokratik Güçleri (QSD) tarafından 18 Nisan 2025’te başlatılan yeni güvenlik operasyonu da artan DAİŞ hareketliliğine karşı önleyici bir operasyon olarak değerlendirildi ve operasyon bugün sona erdi.

Hol Kampı yetkililerinin verilerine göre; kampta yaşayanlar arasında uyruğu bilinmeyen 9 aile, Iraklı 3 bin 829 aile, Suriyeli 4 bin 351 aile ve yabancı uyruklu bin 895 aile bulunuyor. Toplamda 10 bin 84 aile kampa yerleştirilmiş durumda. Bu ailelerin toplam nüfusu ise şu şekilde: Uyruğu bilinmeyen 9 kişi, Iraklı 13 bin 124 kişi, Suriyeli 15 bin 805 kişi ve yabancı uyruklu 6 bin 385 kişi olmak üzere toplamda 35 bin 323 kişi yaşıyor.

Patlamaya hazır bir kamp olarak da bilinen Hol Kampı, Kuzey ve Doğu Suriye halklarının güvenliğini riske koymasının yanı sıra DAİŞ’in yeniden canlanması içinde tehlikeli bir kamp. Bu bağlamda Hol Kampı Eşbaşkanı Cîhan Henan, Ajansımıza konuşarak, 2019 yılında DAİŞ’ten Baxoz’un kurtarılmasının ardından kampa getirilen DAİŞ’liler nedeniyle tehlikenin daha da arttığını belirtti.

‘ÖZERK YÖNETİM BU YÜKÜ TEK BAŞINA OMUZLAYAMAZ’

Cîhan Henan, Hol Kampı’nın ciddi tehlikeler ve riskler barındıran bir yer olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: “Kampta bulunan kadınlar, çocuklarının DAİŞ’in radikal zihniyetiyle yetişmesini arzuluyor ve bu ideolojinin sürekliliğini sağlamaya çalışıyor. Bugüne dek kampta, DAİŞ’e bağlı kadınlar ve çocuklar tarafından bu aşırı uçtaki zihniyet beslendi ve sürdürüldü. Özerk Yönetim buna karşı mücadele için uluslararası herhangi bir destek almadan kampın güvenliğini ve yönetimini sağlamaya devam ediyor.”

ABD’nin Hol Kampı’na yönelik yardımları durdurduğunu ifade eden Cîhan Henan, “Yardımların kesilmesiyle, kampın temel ihtiyaçlarını karşılamak oldukça zorlaştı. Zira koalisyon içinde maddi destek sağlayan başlıca ülke ABD idi. Ancak bu yardımların sona ermesi, kampın yaşam koşullarını ciddi şekilde geriletti. Bölgede onlarca insani yardım örgütü bulunmasına rağmen bu kampa hiçbir yardım sunmuyorlar. Bu durumda Özerk Yönetim, bu yükü tek başına omuzluyor” dedi.

‘TEHLİKELİ BİR GELECEK ŞEKİLLENECEK’

Cîhan Henan, konuşmasının devamında şunları söyledi: “İç Güvenlik Güçleri, Demokratik Suriye Güçleri ve Kadın Savunma Birlikleri’nin desteğiyle bu kampta bir güvenlik operasyonu başlattı. Bu operasyon, Hol Kampı’ndaki kadın ve çocukları korumak amacıyla gerçekleştiriliyor. Operasyon sırasında çok büyük bir tehlike ortaya çıkarıldı. Eğer uluslararası devletler bu kampa yardım etmezse, bölge için çok tehlikeli bir gelecek şekillenecek. Bu tehlike sadece Suriye ve Irak düzeyinde kalmayacak, küresel çapta tüm dünyayı tehdit eden bir durumla karşı karşıya kalınacak. Çünkü DAİŞ tehdidi küresel boyutta büyüyor” diyerek konuşmasını tamamladı.