Kongra Star’dan CPT’ye çağrı: Tecrit kaldırılmalı!

Kongra Star Kuzey ve Doğu Suriye Meclisi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride son verilmesi için Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi’ne (CPT) çağrıda bulundu.

Kongra Star Kuzey ve Doğu Suriye Meclisi CPT’ye yaptığı çağrıda “İmralı’da Önder Abdullah Öcalan üzerindeki yürütülen sistematik ağırlaştırılmış tecrit ve yıllardır yapılan hukuksuzluklarla insan hakları ve uluslararası hukuk çiğnendi. Önder Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit çeşitli gerekçelerle ağırlaştırılmış ve siyasi tutsak olarak insanlık dışı bir şekilde hakları elinden alınmıştır.” dedi.

Yazılı açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı:

“Uluslararası kurumların sorumluluğu, İmralı’daki bu uygulama ve işkenceleri sonlandırmaktır. Fakat söz konusu kurumların tamamı yaşananlar karşısında sessiz kalıyor. 

Önder Abdullah Öcalan, uzun bir süredir avukat ve aile görüşmeleri yapamadığı için kendisinden hiçbir haber alınamıyor. Haliyle bu durum Önder Abdullah Öcalan’ın sağlık ve güvenliğine ilişkin endişeleri artırıyor. 

Görevi gereği İmralı’daki durumu izlemesi gereken CPT, şimdiye dek ahlaki sorumluluğunu yerine getirmedi. İnsanî durumları araştırmak ve takip etmekle görevli ilgili kurumların yapılan hukuksuzluklar karşısındaki tutumu gösteriyor ki söz konusu kurumlar bazı güçlerin esaretine girmiştir. 

Bu nedenle CPT’ye, AİHM ve uluslararası hukuka göre hareket ederek görevlerini yerine getirmesi çağrısında bulunuyoruz. Bu başta CPT başta olmak üzere uluslararası hukuk kurumları ve insan hakları örgütlerinin sorumluluğudur. Tecrit ve hukuksuzluğun sona ermesi için bu kurumların görevlerini yerine getirmesi gerekir. Önder Apo’nun durumu aydınlatılmalı ve yasal hakları sağlanmalıdır. İmralı’daki tecrit kaldırmalı, aile ve avukat görüşü sağlamalı ve İmralı’daki hukuksuzlukların sorumlularından hesap sorulmalıdır.”