QSD: Türk devleti çetelerden kemer oluşturuyor

QSD, "Türk devleti savaş cephelerinde çetelerden kemer oluşturuyor. Olası saldırılarda kullanacak" dedi.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Basın İrtibat Merkezi, resmi sitesinden açıklama yaparak, Türk devletine bağlı çetelerin savaş cephelerindeki hareketliliğine ilişkin bilgiler verdi.

Açıklamada şunlar belirtildi:

Kaynaklardan gelen çok sayıda rapora göre, Huras El-Dîn çeteleri Efrîn’in güneyindeki Kebaşîn ve Basût köyleri ile güneydeki savaş cephelerinde bulunan çok sayıda yere yerleşti. Bununla eş zamanlı olarak Feyleq El-Şam çeteleri MİT tarafın bu köylerden çıkarıldı.

Aynı kaynaklar 300’den fazla Heyet Tehrîr El-Şam çetesinin Fafirtîn ve Bazîrê köylerine yerleştiğini, bundan önce de Efrîn’in güneyindeki Basûfan ve Şêx Eqîl köylerine yerleştiğini kaydetti. Bu durum Türk devletine bağlı çetelerle Türkiye’ye müfettişliğinin İdlib’in Sermede şehrinde yaptığı toplantının ardından gerçekleşti.

Taraflar toplantıda, Heyet Tehrîr El-Şam çetelerinin Halep’in kuzeydoğusundaki cephelere yerleştirilmesi ve işgal altındaki Efrîn, Bab ve Cerablus bölgelerinde hareketliliğinin kolaylaştırılması üzerinde anlaştı.

Başta Huras El-Dîn ve Heyet Tehrîr El-Şam çeteleri olmak üzere yeni terörist grupların yerleştirilmesi, Türk devletinin Efrîn’in güney kırsalından Minbic, Kobanê’nin batı kırsalına kadar olan savaş cephelerinde teröristlerden siyah kemer oluşma ve bu teröristleri olası saldırılarda kullanma planları çerçevesinde gerçekleşiyor. 

Eski olaylar ve DAİŞ çetebaşları Ebû Bekir El-Bexdadî ve Ebû Îbrahîm El-Qureyşî’nin Türkiye işgali altındaki bölgelerde öldürülmesi, aynı zamanda Ehrar Şerqiyê teröristleri ile diğer çetelerin işlediği suçlar Türk devletinin işgal altındaki bölgeleri terörist örgütler için güvenli yer haline getirdiğini kanıtlıyor.

Eğitim, finans ve Suriye dışındaki bölgelerden işgal altındaki bölgelere üyeleri getirilmesinin durdurulması için acil uluslararası hareketlilik gerekiyor.