‘Uluslararası toplum sessizliği Türk devletini suç işlemeye teşvik ediyor’

Kongreya Star, işgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye halkına karşı işlediği suçların, uluslararası toplumun sessizliğinden cesaret aldığını belirtti.

Kongreya Star, Türk devletinin Kobanê’de silahlı insansız hava araçlarıyla sivilleri hedef alan saldırılarına ilişkin Qamişlo ve Çilaxa ilçesinde açıklama yaptı.

Qamişlo’nun Xerbi Mahallesi’nde Kongreya Star merkezi önünde yapılan açıklamada  “İşgalci Türk devleti bölge halkına yönelik göçertme ve soykırım siyasetine devam ediyor. Aynı zamanda kimyasal silah kullanıp demografik yapıyı değiştirmeye çalışıyor. Bu ihlaller bütün dünyanın özellikle insan haklarını savunduğu iddia eden hukuk örgütlerinin gözü önünde yapılıyor. Bölgede yaşanan bütün olayların nedeni uluslararası toplumun sessizliğidir” denildi.

Okunan açıklamada Türk devletinin Güney Kürdistan’da gerillaya karşı kimyasal silah kullanması ve KDP’nin Türk devleti ile suç ortaklığı yapması da kınandı.

KDP’ye seslenen Kongreya Star, bir pusu sonucu şehit edilen gerilla cenazelerinin teslim edilmesini isteyerek “Çocuklarının cenazesini isteyen annelerin gözyaşları ve ağıtlarından utanın” dedi.

Qamişlo Kantonu’na bağlı Çilaxa ilçesinde de aynı amaçla bir eylem düzenlendi.

El-İnaş bölgesi Kültür Sanat Merkezi önünde yapılan açıklamada Til Rifet ve Kobanê’ye yönelik bombardımanını kınandı.

Açıklamada Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye silah ve keşif uçaklarıyla saldırarak bütün yasaları çiğnediği kaydedildi.

Türk devletinin bölgede garantör olduğunu iddia eden devletlerin gözü önünde bu saldırıları gerçekleştirdiği hatırlatılırken, işgalcilerin Kuzey ve Doğu Suriye haklarını göçertmeye çalıştığına dikkat çekildi.

Kongreya Star, uluslararası güçleri Türk devletinin ihlallerine dur demeye, Kuzey ve Doğu Suriye için uçuş yasağı koymaya çağırdı.