Deniz yaşamını koruma anlaşması için yıl sonu beklenecek

Dünya liderleri, dünya okyanuslarını aşırı sömürüden kurtarmak için daha fazla müzakere için daha sonra New York'ta BM'de bir araya gelecek.

BM Açık Denizler Antlaşması 10 yıllık müzakerelerden geçti ancak henüz imzalanmadı.

Anlaşmaya varılırsa, 2030 yılına kadar dünya okyanuslarının yüzde 30'u koruma altına alınacak.

Kampanyacılar, deniz yaşamını aşırı avlanma ve diğer insan faaliyetlerinden koruyacağını umuyor.

Dünya okyanuslarının üçte ikisi şu anda uluslararası sular olarak kabul ediliyor, bu da tüm ülkelerin orada balık tutma, gemi ile araştırma yapma ve araştırma yapma hakkı olduğu anlamına geliyor. Ancak bu açık denizlerin sadece yüzde 1.2’si konuyor.

Bu, bu alanların dışında yaşayan deniz yaşamını artan iklim değişikliği, aşırı avlanma ve gemi trafiği tehditlerinden yararlanma riskiyle karşı karşıya bırakıyor.

Açık denizlerdeki ekosistemlerin yeterince belgelenmemiş olması nedeniyle,  canlıların keşfedilmeden önce neslinin tükenebileceği endişesi var.

Bu yılın başlarında yayınlanan ve Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi tarafından finanse edilen araştırma, deniz türlerinin yüzde 10 ila yüzde 15'inin zaten yok olma riski altında olduğunu gösteriyor.

Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN), önceki müzakerelerde “okyanus yönetiminin geleneksel parçalı doğasının" açık denizlerin etkin bir şekilde korunmasını engellediğini söyledi.

Anlaşma, dünya okyanuslarının bir kısmını bir Deniz Koruma Alanları ağına yerleştirecek. Derin deniz madenciliği gibi ticari faaliyetlere izin verilmeden önce çevresel etki değerlendirmeleri yapılacak. Zira deniz yatağından minerallerin alınması süreci deniz yaşamı için de toksik olabilir.

Mart ayında ülkeler, Antlaşmayı imzalamak için son bir beşinci oturum yapmayı kabul ettiler. Son tarih yıl sonu için belirlendi.

Dünyanın okyanuslarını korumak, birçok insan gıda, gelir ve boş zaman etkinlikleri için denizlere bağımlı olduğundan, insan popülasyonları için de önemlidir.

Plymouth Deniz Laboratuvarı'ndaki araştırmacılara göre, küresel deniz ekosistemlerinin yaklaşık 49 trilyon Euro olduğu tahmin ediliyor.