GÖRÜNTÜLÜ

Ecevit Piroğlu’nu tutuklayan Sırbistan Zürih’te protesto edildi

Türk devletinin baskıları sonucu uluslararası hukuka ve Sırbistan yasalarına aykırı olarak tutuklanan Türkiyeli devrimci Ecevit Piroğlu'nun serbest bırakılması talebiyle İsviçre'nin Zürih kentinde bir eylem düzenlendi.

HBDH (Halkların Birleşik Devrim Hareketi) tarafından Sırbistan Konsolosluğu önünde düzenlenen eylemde Sırbistan devletine kendi anayasalarına ve uluslararası hukuka uyma çağrısı yapılarak Ecevit Piroğlu'nun bir an önce serbest bırakılması istendi.

Sırbistan Konsolosluğu önünde yapılan basın açıklamasında Ecevit Piroğlu'nun 34 aydır uluslararası hukukun hiçe sayılarak rehin tutulduğuna dikkat çekilerek "Ecevit Piroğlu ikinci kez girdiği açlık grevi direnişinin 68. gününde ve hayati risk başlamış durumdadır" denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"Gezi eylemlerinin öncüsü ve Rojava'da DAİŞ çetelerine karşı enternasyonalist mücadelenin önemli isimlerinden biri olarak tanıdığımız Ecevit Piroğlu'nun Türkiye - Sırbistan ortaklığında rehin tutulmasını biz devrimciler, sosyalistler, yurtseverler kabul etmiyoruz. 34 ay önce Ecevit Piroğlu'nun Sırbistan'da gözaltına alınmasıyla başlayan hukuksuzluk Türkiye'nin iade talebinin uluslararası hukuk ve Sırbistan iç hukukunda red edilmiş olmasına rağmen sürüyor. Türk İstihbarat Servisi'nin (MİT) kaçırma girişimleri, Sırbistan yerel mahkemesinin iki defa hukuksuzca verdiği iade kararları dünya demokratik kamuoyunun,  devrimcilerin eylemleri ve Ecevit Piroğlu'nun 136 gün süren açlık grevi direnişi ile boşa çıkarıldı. Şu anda hakkında hiçbir tutuklama kararı bulunmamasına rağmen Türkiye'nin baskısı ile Sırbistan hükümeti tarafından rehin tutuluyor. 

Bu hukuksuzluğu da kırmak adına yeniden açlık grevine başlayan Ecevit Piroğlu, ikinci açlık grevinin 68. günündedir. Hayatı risk altında olan enternasyonalist devrimci Ecevit Piroğlu için demokratik kamuoyunu, devrimcileri, sosyalistleri, yurtseverleri, insan  hakları savunucularını ve duyarlı herkesi Ecevit Piroğlu'na ses olmaya, Sırbistan hükümetine baskı yapmaya davet ediyoruz. Ecevit Piroğlu'na özgürlük. Sırbistan bu hukuksuzluğa son ver."

Açıklamanın ardından devrimci dayanışmanın yükseltilmesi çağrısıyla sloganlar atıldı.