Madagaskar’da 1 milyon kişi açlık ile karşı karşıya

Madagaskar’ın güneyinde kuraklıktan dolayı yaklaşık 1 milyon kişi günlük olarak açlık riski ile karşı karşıya.

Madagaskar’ın güneyindeki bölgeler kuraklıktan dolayı açlık alarmı veriyor. Bölgede yaklaşık 1 milyon insan acil insani yardım talebinde bulunurken, çok sayıda aile de ölülerinin yasını tutuyor.

Bölgeye insani yardım götüren kuruluşlar ise, bazı köylerde sadece birkaç insan kaldığını ve bunların da ölümü beklediğini belirtiyor.

Ambovombe köyünde insanlar aylardır kuraklıktan dolayı açlığa maruz kalırken, herhangi bir yardım da ulaşmıyor. Bazı insanlar ayakkabı ya da deri yemeye başlamış durumda.

Bu durumun sebebi olarak iklim değişikliği ile kaynakların düzgün bir şekilde işletilmemesi gösteriliyor.

Bölgede yıllardır yağışın az olması, kum fırtınasından kaynaklı, tarım yapmak neredeyse imkansız bir hal almış durumda. Devlet başkanı kronik bir kuraklık sorunu yaşayan bölgenin kalkındırılması için yeni projelerin hayata geçirileceğini açıkladı. Ancak, 1896’dan bu yana Madagaskar 16 kez gıda krizi yaşadı. Ama günümüzde yaşanan krizin son 40 yılın en kötü açlık krizi olduğu belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler, Madagaskar’ın iklim değişikliğinden kaynaklı olarak aşırı derecede sorunla karşılaşan ilk ülke olduğuna dikkat çekiyor. Ancak ülkedeki açlık krizi, doğal gıda kaynaklarının yetkililer tarafından düzgün bir şekilde yönetilmemesi ile de alakalı.