Rusya’da orman yangınları artıyor

Rusya’da yılın başından bu yana 10 milyon hektar orman kül oldu. Küresel ısınma bu bölgede dünyanın kalanına kıyasla iki kat daha hızlı ilerliyor.

Rusya’nın uzak doğusundaki Yakutistan özerk cumhuriyetinin başkenti Yakutsk sakinlerine, dumandan zehirlenmemeleri için evlerinden çıkmamaları çağrısı yapıldı. Yakutistan, Sibirya’nın kuzey doğusunda bulunuyor.

Yılın başından beri 10 milyon hektarın kül olduğu Rusya’da orman yangınlarından en fazla etkilenen bölge Yakutistan oldu.

Fransa’dan altı kat daha büyük bu bölgede, bir milyonun altında insan yaşıyor. Yetkili makamlar mali nedenlerden dolayı mevcut durumda sadece doğrudan altyapıları ve evleri tehdit eden yangınları söndürüyor.

İsviçre RTS medyasındaki bir programa katılan Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Rusya temsilcilerinden Andrey Shchegolev, “Bu yıl Rusya'nın birçok yerinde kuru ve sıcak havalar görüyoruz. Şimdilik, ülkenin Avrupa kısmında bu kadar büyük yangınlar yaşamadık, ancak Karelya'da (Rusya’nın Avrupa topraklarının kuzeybatısında bulunan cumhuriyet), yılın başından bu yana yaklaşık 20.000 hektar yandı” dedi.

2019 yılındaki yangınlardan bu yana itfaiye ekipleri daha çok ikamet yerleri olmayan alanlarda yangınları müdahale etmek için müdahalelerde bulunuyor. Ancak bu yeterli olmuyor.

Shchegolev’e göre en azından Sibirya’da durumun gelecekte iyileşmeyeceğine işaret etti: Daha önce orman yangınları en azından ağustos ayından itibaren durdu, ancak şimdi Eylül ayının sonuna kadar devam ediyor. Ayrıca geçen yıl, tundranın yandığı Kuzey Kutup Dairesi'nin ötesinde yangınlar gördük ve bu da iklim değişikliğiyle bağlantılı.”

Rusya Çevre Bakanlığı’na göre ülkedeki küresel ısınma dünyanın geri kalanına göre iki kat daha hızlı gelişiyor.