Temmuz 2022 dünyada en sıcak aylardan biri oldu

Birleşmiş Milletler’e bağlı Cenevre merkezli Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), temmuz ayının tüm dünyada bugüne kadar kayda geçmiş en sıcak aylardan biri olduğunu belirtti.

WMO sözcüsü Clare Nullis düzenlediği basın toplantısında "Dünya, kayıtlara geçen en sıcak üç temmuzdan birini yaşadı. Hepimizin bildiği gibi, çok uzun süreli ve çok yoğun bir sıcak hava dalgası Avrupa'nın bazı bölgelerini etkiledi” dedi.

WMO yaptığı yazılı açıklamada ise iklim değişikliğine ilişkin Copernicus servisinin verilerini alıntılayarak, geçen ayın Temmuz 2019'dan biraz daha soğuk, ancak Temmuz 2016'dan biraz daha sıcak olduğunu belirtti.

Claire Nillus, “Ama bu üç ay arasındaki fark gerçekten çok zayıftır” diye vurguladı.

Genel olarak geçen ay kayda geçen sıcaklık, 1991-2020 dönemindeki temmuz kayıtlarını 0,4 derece aştı.

WMO bu sıcaklık artışının “soğutma etkisine sahip olması gereken” doğa olayı La Niña'nın varlığına rağmen yaşandığına dikkat çekti.

WMO geçen Avrupa liderlerine yaptığı çağrıda bu sıcak hava dalgalarının en az 2060 yılına kadar daha sık yaşanacağını belirterek “uyanmalarını” istedi.

Aşırı sıcakların yanısıra dünyanın bazı bölgeleri güçlü bir kuraklık yaşıyor.

WMO’ya göre temmuz ayı bu açıdan da Avrupa’nın büyük bir bölümü, Kuzey Amerika’nın çoğunluğu, Güney Amerika’nın büyük bölgeleri, Orta Asya ve Avustralya’da ortalamadan daha kurak geçti.

Buna karşın ortalamadan daha nemli koşullar Rusya’nın doğusu, Çin’in kuzeyi ve Doğu Afrika’dan Hindistan’ın kuzeybatısı ve Asya’ya kadarki geniş bir şeritte kayda geçti.