Tonga'daki volkanik patlamanın ardından tsunami alarmı

Hunga Tonga-Hunga Ha'apai'nin patlaması birçok Pasifik ülkesini alarma geçirdi. Patlamadan kaynaklanan basınç dalgası, Almanya'da da kendini hissettirdi. Güney Deniz'indeki Tonga ada krallığı özellikle etkilendi.

Patlama binlerce kilometre öteden duyuldu. Güney Denizi'nde kül bulutları havaya yükseldi: Bir su altı yanardağının patlaması, birkaç Tonga adasını sular altında bırakan tsunami dalgalarını tetikledi. Uzmanlar, ana adaya yayılan volkanik külün sonuçları konusunda uyardı.

ABD makamları patlamanın uydu görüntülerini yayınladı ve Hunga Tonga yanardağının patlamasının "21. yüzyılın en güçlü ve en şiddetli patlaması" gibi göründüğünü söyledi.

Tonga Jeolojik Araştırması, gaz, duman ve külün 20 kilometre havaya atıldığını söyledi.

Basında çıkan haberlere göre, Cuma günkü ilk patlamanın ardından sadece küçük tsunami dalgaları kaydedilirken, Cumartesi günkü ikinci patlama 2000 kilometre uzaklıktaki Yeni Zelanda'da da duyulabildi. Tonga, ABD ve Japonya'nın yanı sıra Fiji, Vanuatu, Yeni Zelanda, Avustralya, Ekvador ve Şili'de tsunami uyarıları yapıldı.

Japonya'nın Pasifik kıyıları, yaklaşık 1.20 metre yüksekliğindeki dalgalar tarafından vuruldu. Yeni Zelanda'da kuzey kıyı bölgelerinden 120 kişi emniyete götürüldü. Dev bir dalga, bir marinada birkaç tekneyi harap etti. Kaliforniya, Santa Cruz'daki sel de volkanik patlamaya bağlandı. Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi Pazar günü uyarısını kaldırdı.

Volkanik patlama, depremin şiddeti nedeniyle birçok ülkeyi alarma geçirdiği gibi, patlamadan kaynaklanan basınç dalgası, Almanya'da da kendini hissettirdi.

GÖKYÜZÜ KARARIYOR

Tonga'daki tsunami dalgalarının neden olduğu hasarın boyutunu değerlendirmek başlangıçta zordu. Sosyal medyada dolaşan birkaç video, sel baskınlarını ve dalgalardan daha yüksek yerlere kaçan insanları gösterdi.

İlk etapta herhangi bir yaralanma veya can kaybı bildirilmedi. Tonga'nın başkenti Nuku'alofa'da bir kişinin kayıp olduğu bildirildi. Nuku'alofa'daki Yeni Zelanda Yüksek Komisyonu tarafından çekilen video, Kraliyet Sarayı ve Tonga'nın en büyük bankası da dahil olmak üzere sular altında kalan şehir merkezini gösteriyor.

Tam adı Hunga Tonga-Hunga Ha'apai olan yanardağ 1800 metre yüksekliğinde ve 20 kilometre genişliğinde ve Tonga'nın başkenti Nuku'alofa'nın yaklaşık 65 kilometre kuzeyinde bulunuyor.

En son 2015 yılında, denizaltı yanardağı haftalarca kül ve lav püskürttü.

Hava trafiği geçici olarak yönlendirilmek zorunda kaldı ve patlama iki kilometre uzunluğunda yeni bir kaya ve kül adası oluşturdu . Tonga, Pasifik Ateş Çemberi üzerindedir, depremler ve volkanik patlamalar nadir değildir.