Demirtaş: Yargı üzerindeki vesayet tehdit oluşturuyor

Tutuklu HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, AİHM’in hakkında verdiği karara ilişkin yaptığı açıklamada, rehine pozisyonunun hukuken tescil edildiğini belirtti. Demirtaş, yargı üzerindeki vesayetin demokrasi için tehdit oluşturduğunu kaydetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Demirtaş’ın tutukluluğuna son verilmesi yönündeki kararı ardından, avukatlar Ramazan Demir, Benan Molu ve Murat Arksak, Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’ni ziyaret etti.

Görüşmede Demirtaş, AİHM’in kararını değerlendirdi. Avukatların bildirdiğine göre Demirtaş, “AİHM’in verdiği kararla birlikte siyasi rehine pozisyonu hukuken tescil edilmiştir” dedi.

Demirtaş’ın açıklamasında devamla şu ifadeler yer aldı: “İlk günden beri söylediğimiz gibi HDP’ye yapılan operasyon, tutuklanmamız, yargılanmamız hukuki değil, siyasi dayanak ve gerekçelerle yapılıyordu. Yargılandığım davalar ve isnatlar tamamen çökmüştür. AYM dahil bizim hakkımızda bu süre zarfında yasa dışı karar veren bütün mahkemelerin çok ağır ihlaller yaptığı AİHM kararı ile kesinleşmiştir. Siyasetin yargı üzerinde kurduğu yeni vesayet hem demokrasi hem toplumun geleceği açısından büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Maalesef ki yürütmenin başı sıfatıyla açıklama yapan Cumhurbaşkanı halen ve bu mahkeme kararına rağmen hukuku, kanunu, Anayasa’yı tanımayacağını ifade edebilmektedir. Bu benim şahsımla ilgili bir mesele değil, AİHM kararında da tespit edildiği gibi bütün Türkiye toplumu ve demokrasi açısından çok vahim bir durumdur. Hukuk ve adalet mücadelemiz her koşulda devam edecektir. Haklı bir mahkeme kararı olmadan iki yıldır tutuluyor olmama rağmen demokrasiye, adalete ve barışa olan inancımı asla kaybetmedim. Bu konuda en büyük umut kaynağım da halktır ve halkın mücadelesidir. Son derece önemli ve ciddi sonuçlar içeren bu mahkeme kararının zorlu hukuki mücadele neticesinde ortaya çıkaran bütün avukat arkadaşlarıma, partim HDP’ye ve dayanışma içerisinde olan bütün halkımıza en içten teşekkür ve şükranlarımı sunuyorum.”

DİYARBAKIR BAROSU: KARAR TÜM SEÇİLMİŞLERE UYGULANMALI

AİHM kararına ilişkin bir açıklama da Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu adına Av. Cihan Aydın'dan geldi. Aydın, "Bu karar, Sayın Demirtaş’ın yanı sıra tutuklu diğer seçilmişler açısından da uygulanmalı ve derhal serbest bırakılmalıdırlar" dedi. 

Aaçıklamada, "Ülkemizdeki kutuplaşma iklimini sona erdirecek ve Kürt Meselesinde demokratik ve barışçıl yöntemlere dönüş konusunda yeni bir adım olacağına olan inancımızla; zaten tutuklanmaları hukuka ve yasaya aykırı olan ve bugüne kadar da hukuka aykırı bir şekilde tutulan başta Sayın Demirtaş olmak üzere tüm seçilmişlerin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz" ifadeleri dikkat çekti.