Halfeti’de gözaltında işkence

Urfa’nın Halfeti ilçesine bağlı Dergili Mahallesi'nde 18 Mayıs'ta yaşanan çatışmanın ardından Halfeti ve Bozova ilçelerinde düzenlenen ev baskınlarında, 60'ı aşkın kişi gözaltına alınarak Urfa Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi'ne götürüldü.

Gözaltına alınanların ev baskınları esnasında ve Jandarma Karakolu'nda işkenceye maruz kaldığı öğrenildi.

İşkenceden kaynaklı çok sayıda kişinin kafa, kol ve bacaklarında kırıklar oluştuğu belirtiliyor.

Urfa Barosu İnsan Hakları Merkezi de 18 Mayıs’ta resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Urfa Valiliği etiketleyerek Urfa’daki işkenceyi gündeme getirdi.

Açıklamada, işkenceye yönelik somut emareler bulunduğu ifade edilerek bazı şüphelilerin polis nezaretinde avukatları ile görüştüğü ifade edildi.

Açıklamada, “Suç duyurusudur! İşkence ulusal ve uluslararası mevzuata göre mutlak yasaktır. Halfeti ilçesinde gözaltına alınan 12 kişinin işkenceye uğradığı yönünde ihbarlar alıyoruz. Sonradan alınanlarla birlikte şuanda yaklaşık 35 kişi gözaltında bulunmaktadır. Avukatların müvekkilleriyle görüşmesine hukuka aykırı şekilde sınırlamalar getirilmiştir. Bir avukat birden fazla müvekkili olmasına rağmen sadece biriyle ve çok sınırlı süreyle görüştürülmektedir. Bazı şüphelilerin avukatlarıyla görüşmesi polis nezaretinde yapılmaktadır. İşkence yapıldığına ilişkin somut emareler bulunmaktadır” denildi.

Urfa Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanı Gökhan Dayık, gözaltına alınan şüphelilerin işkenceye maruz bırakıldığını ifade ederek masumiyet karinesinin açıkça ihlal edildiğini söyledi.

Gözaltıların devam ettiğini söyleyen Dayık, gözaltındaki 38 kişinin isminin kendilerine ulaştığını da ekledi.

24 saatlik avukat kısıtlama kararının bitmesine rağmen birçok avukat müvekkiliyle polis nezaretinde görüştüğünü ifade eden Dayık, “Dün geceden beri Baro Başkanı ile avukatların yaşadığı problemleri aşmak ve işkence iddiaları noktasında gerekli hassasiyetin gösterilmesi için sürekli Başsavcılık arıyoruz. Baro yönetimi karar alıp tespitte bulunmak üzere tüm şüphelilerle görüşme ve tüm şüphelilerin adli tıpa sevklerini talep etti. Şüpheliler baskı altında ve işkence tehlikesi altında oldukları için işkenceye uğradıklarını doğrudan söyleyememektedir.  Çoğunun çok belirgin şekilde işkenceye maruz bırakıldığı gözle görülmektedir. Daha sonradan alınanlarla  birlikte çocuklar dahil 38 kişi gözaltında bulunmaktadır. Sadece hukuk değil vicdan da askıya alınmıştır, masumiyet karinesi açıkça ihlal edilmektedir” dedi.

NE OLMUŞTU?

Urfa’nın Halfeti ilçesine bağlı Dergili Mahallesi'nde 18 Mayıs'ta yaşanan çatışmada, 1 özel harekat komiser yardımcısı ölürken, 2 polis ise yaralanmıştı.

MAHALLE ABLUKADA

Öte yandan çatışmanın yaşandığı Dergili Mahallesi'ndeki asker ablukası da bölgedeki operasyon da devam ediyor. İlçenin Dergili, Sırataşlar, Kosarda ve Kantarma kırsalında askeri hareketlilik devam ediyor. Mahalleye giriş ve çıkışlar sağlanmazken, ilçeye ise giriş ve çıkışların kontrollü şekilde yapıldığı belirtildi.