Koç: CPT’nin tavrı ahlaksızca, teşhir edilmeli

CPT’nin tecride karşı açlık grevi direnişçilerinin ve ailelerinin taleplerini görmezden gelmesini ‘ahlaksızca’ olarak niteleyen Yüksel Koç, tecritte Türkiye’nin suç ortağı olunması anlamına gelen bu tavrın teşhir edilmesi çağrısı yaptı.

Açlık grevi direnişçileri ve ailelerinin yanı sıra Şengal Diaspora Meclisi’nin görüşme talebine ret cevabı veren ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecride karşı talepleri ‘yetkimiz yok’ diyerek, savsaklayan İşkenceyi Önleme Komitesi’ne (CPT) Strasbourg’daki direnişçilerden sert yanıt geldi. Eylemciler adına Türkçe ve Kürtçe ayrı ayrı mesaj veren KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç ve Gülistan İke, CPT’nin tavrına karşı tüm Kürt halkını eylemliliklerini yükseltmeye çağırdı.

‘CPT GÖREVİNİ YAPMADIĞI İÇİN BU EYLEME BAŞLADIK’

Strasbourg’daki 14 eylemci, eylemcilerin aileleri ve Şengal Diaspora Meclisi adına üç ayrı görüşme başvurusunun yapıldığını söyleyen Yüksel Koç, her üç başvuruya da ret cevabının verildiğini kaydetti.

CPT’nin verdiği cevaplarda daha önce kendisi ve eylemcilerden Mustafa Sarıkaya ile yapılan görüşmelere atıfta bulunulduğunu söyleyen Koç, “Bize söyledikleri, şu anda (Öcalan’ı ziyarete) yetkilerimiz yok’. Bu şu anlama geliyor; CPT bu tecridin direk suç ortağıdır, planlayıcısıdır” diyerek, CPT’nin tavrını kınadı.

CPT’nin kendi tüzüğünde yer alan görevlerini yerine getirmediği gerçeğine işaret eden Koç, “Biz daha önce yaptığımız görüşmede de kendilerine söylemiştim: CPT eğer kendi hukuki prosedüründe yazılan görevlerini yerine getirseydi, zaten bu eylemi yapmamıza gerek kalmazdı. CPT ve Avrupa Konseyi kendi görevlerini yapmadıkları için biz bu eyleme başladık” diye konuştu.

‘HUKUKSUZ VE AHLAKSIZCA’

Açlık grevi direnişçilerinden herhangi birinin yaşamını yitirmesi halinde sorumluluğun Türk devleti kadar CPT’ye de ait olacağını vurgulayan Koç, “Bunun için de CPT’nin verdiği cevap hem hukuksuz, hem vicdansız hem de ahlaksızcadır. Bir kez daha net bir biçimde ortaya çıktı –ki biz bunu biliyorduk- ölümler karşısında dahi rolünü oynamayan CPT, bu işin direk suç ortağıdır” dedi.

‘TAVIRLARI AÇIKÇA TECRİDE ORTAK OLDUKLARINI GÖSTERİYOR’

Açlık grevlerinde Leyla Güven’in 105, Nasır Yağız’ın 92’inci günlerinde olduğunu, ayrıca  çok zor koşullardaki cezaevlerinde 67 gündür açlık grevlerinin sürdüğüne işaret eden Yüksel Koç, “Ve bu şu anlama geliyor: Bu politikalara, bu tecride ortak olduklarını çok açık bir biçimde gösteriyor” diye vurguladı.

HALKA ‘CPT’NİN AHLAKSIZLIĞINI HER ALANDA TEŞHİR ETME’ ÇAĞRISI

Kürt halkına da seslenen Yüksel Koç, direnişin her zamankinden daha fazla yükseltilmesi çağrısı yaptı. Koç, şöyle dedi: “Direnişi her zamankinden daha fazla yükseltmeliyiz. Tecride suç ortaklığı yapan uluslararası kurumları, başta da CPT’nin bu ahlaksızlığını her yerde teşhir etmeliyiz. Eylemlerimizle onların bu sessizliğini kırarak, bir yaptırıma dönüştürmemiz gerekiyor.   Bunun için de herkesin eylemlerini en üst boyuta çıkarması gerekiyor. Yani bugüne kadar yapılan eylemlerle sesimiz uluslararası kamuoyuna ulaştı. Şimdi ise, CPT ve Avrupa Konseyi gibi kurumların harekete geçmesi için eylem tarzımızı geliştirmemiz gerekiyor” dedi.

CPT’nin tavrının ‘ahlaksızca’ olduğunu yineleyen Koç, buna karşı yarından itibaren sosyal medya üzerinden saat 12.00’den itibaren bir kampanya başlatacakları bilgisini verdi. Koç, yarın saat 11.00’den itibaren ise eylemcilerin ailelerinin CPT önünde eylemde olacağını söyledi.