Türk ordusunun 'oyun'u: Pençe Harekâtı

Türk ordusu, bir bilgisayar oyunu videosunu "Pençe Harekâtı" adını taktığı ve darbe yediği operasyonun görüntüleri olarak sundu.

Türk ordusu, 27 Mayıs günü saat 23:00 sularında Güney Kürdistan’ın Xakurke bölgesine bağlı Şekif ve Şehit Derwêş alanlarına yönelik bir işgal harekâtı başlatmıştı. Saldırılar, helikopterlerle asker indirme biçiminde devam etmiş ve operasyonun adı kamuoyuna, "Pençe" olarak lanse edilmişti.
Özel savaş basını da rolünü oynayarak, henüz ilk günden savaş naraları atmaya başladı; operasyonun kapsamını çok daha büyük göstermeye çalışarak, yanlış ve yalan verilerle kamuoyunu bir kez daha yanılttı.

GERİLLANIN KULLANMADIĞI BOŞ ALANA İNDİRME!

Türk Milli Savunma  Bakanı Hulusi Akar’ın 31 Mayıs’ta yaptığı açıklamada geçen, "İnlerine girdik, tepelerine indirme yaptık"  şeklindeki konuşmalarının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Saldırı gecesi yapılan indirmelerin gerillanın üst alanlarına değil, gerillanın kullanmadığı boş alanlara yapıldığı bilgisi edinildi.

'OYUN' DEŞİFRE OLDU

Gerilla mücadelesi karşısında tıkanan Türk ordusu, yenilgisini saklamak için yeniden bilgisayar oyunlarına yöneldi. Efrîn'e dönük işgalci saldırılar sırasında da medyaya bilgisayar oyunlarının videolarını aktaran Türk ordusu, aynı yönteme yine başvurdu. 
Bizzat ordu tarafından basına yansıtılan görüntülerin, "Arma 3" ve "Medal Of Honor" adlı bilgisayar oyunlarından alındığı ve halka savaş görüntüleri gibi yansıtıldığı deşifre oldu. Oyundaki termal kamera modunda helikopterlerin asker indirme anı, Xakurkê operasyonu görüntüleri olarak servis edildi ve askerlerin, helikopterlerin çok rahat bir biçimde operasyon yaptıkları, gerillanın ise müdahale edemediği algısı yerleştirilmek istendi.
Görüntülerden de anlaşılacağı üzere helikopterin pervanesinin doğal dönmediği ve helikopterin indirme yaptığı esnada daha önce hiç görülmeyen bir cismin havada uçtuğu detayı dikkati çekti.