Yeşil Sol Parti siyasete yeni bir mücadele alanı kazandırdı

HDP/Yeşil Sol Parti, örgütsel ve politik bir güç olarak bütün oyunları bozarak, engelleri aşarak, halkların özgürlük ve demokrasi mücadelesinin toplumsallaşmasını sağlamıştır.

HDP’ye uygulanan tecrit ve kapatma davasının devam ettiği bir süreçte 14 Mayıs seçim süreci başladı. HDP’ye yönelik devam eden siyasal soykırım operasyonların gölgesinde bir seçim sürecine girildi. AKP/MHP iktidarının amacı, HDP’yi zayıflatarak ya da sürecin dışına iterek seçimlere girmekti. Bu plana karşı tedbirli olan HDP, bileşeni Yeşil Sol Parti ile seçimlere katıldı. Emek ve Özgürlük İttifakı çatısı altında seçim sürecine giren Yeşil Sol Parti, HDP’ye yönelik gerçekleştirilen baskıların yeni adresi oldu.

Yeşil Sol Parti’nin seçim kampanyasındaki coşkunun sandıklara tam yansımaması düşündürücüydü ve sorun olarak değerlendirildi. Daha ileri bir başarı beklenirken, tersini gösteren rakamlar ortaya çıktı. HDP/Yeşil Sol Parti’nin oylarının, normal koşullarda, hiçbir partiye gitmeyecek kadar politik ve örgütlü olduğu herkesin kabul ettiği somut bir gerçekliktir. Yine aynı seçmen partisinin politik yaklaşımlarına uygun olarak tutum değiştirmekten de hiç tereddüt etmemiştir. Ancak ıslak imzalı seçim tutanakları karşılaştırıldığında işin gerçeği ortaya çıkıyordu. AKP/MHP iktidarı sandıklarda Yeşil Sol Parti’nin oylarını gasp ettiği, kısmi olarak belgelerle ortaya çıktı. Yeşil Sol Parti’nin güçlü olduğu 37 ilin tamamında yüzde 2 ve yüzde 7 oy kaybı yaşadığı ve bu illerde hiçbir kabulü olmayan MHP’nin ise oylarının arttığı ortaya çıktı. Yeşil Sol Parti oylarının MHP ve Yeniden Refah Partisi’ne kaydırıldığı, ıslak imzalı belgelerle kısmen tespit edildi. Yeşil Sol Parti’nin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) nezdinde yaptığı itirazlar neticesinde kısmı olarak sayımlar tekrarlanıyor.

Seçimlerde 1 milyondan fazla oy ise geçersiz sayıldı. Yapılan incelemelerde geçersiz oylar en çok Yeşil Sol Parti’nin güçlü olduğu bölgelerde sayıldı. Geçersiz sayılan 400 bin oyun Yeşil Sol Parti’ye ait olduğu değerlendiriliyor.

DÜŞMANLIK VE KUŞATILMIŞLIK POLİTİKALARI ALTINDA SEÇİMLERE GİRDİ

AKP, 7 Haziran seçimlerinde iktidarı kendisine kaybettiren HDP’ye karşı politikasını düşmanlık stratejisi olarak ortaya koymuştu. Sistemi ve sürekliliği olan HDP’yi tecrit etmeyi ve geriletmeyi amaçladı, sürekli kriminalize eden ve düşmanlaştıran politikalar geliştirdi. HDP’nin belediye yönetimlerine hukuksuz bir şekilde el koydu. Milletvekillerini ve binlerce yöneticisini rehin aldı. HDP ile görüşmeyi, politik ilişki geliştirmeyi büyük bir düşmanlık olarak lanse edip ve bunu tüm topluma ve kurumsal yapılara dayattı. HDP,  bu ağır düşmanlık ve kuşatılmışlık koşulları altında seçim sürecine girdi. AKP/MHP iktidarının kapatma davasını devreye koyması sonucu HDP Yeşil Sol Parti ile seçimlere girdi.

Seçim sürecinde Yeşil Sol Parti, AKP/MHP’nin planlı saldırılarının hedefi oldu. Yeşil Sol Parti’nin siyasi çalışmalarını engellemeye yönelik yargı devreye konuldu. Korku atmosferi oluşturup halkı sandıklardan uzak tutmak için siyasi soykırım operasyonları sürdü. Ayrıca ilk defa seçimlere giren Yeşil Sol Parti, sandıklarda itiraz yetkisine sahip yetkili, temsilci ve müşahit bulunduramadı. Bunu fırsat bilen AKP/MHP iktidarı, Yeşil Sol Parti oylarını MHP ve Yeniden Refah Partisi'ne kaydırarak oyları gasp etti.

OYLARINI GASP EDENLER MECLİSTE SAYISAL ÇOĞUNLUK ELDE ETTİLER

Kurdistan’da sandık görevlilerinden alınan bilgilere göre, birçok yerde sandık görevlileri sayıma geç alınıyor. Çeşitli bahanelerle sandık görevlileri saatlerce dışarıda bekletiliyor. Bu uygulama birçok yerde gerçekleştiriliyor. Bu konuda bilgi veren bir sandık görevlisi, “İsimlerimiz yazılı olmasına rağmen bizi bir buçuk saat dışarıda tuttular. Bazılarına isimleri olmasına rağmen 'yaka kartı yok' gibi bahaneler uydurdular. Bu şekilde oy değişimi yaptılar. Oy sayımlarında döküm cetveline girişlerde müşahidin bulunmadığı ya da çetele tutmakla meşgul olduğu esnada oyları başka partilere kaydırdılar. Biz bu şekilde birçok oyun MHP’ye yazıldığını tespit ettik. Sadece Amed’de 4 bin 500 Yeşil Sol Parti oyunun MHP’ye yazıldığını bu şekilde fark ettik. Ama bizi içeri almadıkları saatlerde bu şekilde birçok oyun çalındığını biliyoruz.”

Amed'de en çok sandığın bulunduğu Bağlar ve Kayapınar’da, AKP ve MHP oylarının geçmiş yıllara oranla özellikle MHP’nin yüksek çıkmasının nedeni, Yeşil Sol Parti’nin oylarının gasp edilmesidir.

Yine aynı şekilde Kurdistan’ın birçok il ve ilçesinde benzer oy gasp etme olayı yaşandığı ve rakamların azımsanmayacak miktarlarda olduğu da bir gerçek.  Yeşil Sol Parti’nin oy potansiyelinin güçlü olduğu Aydın, İzmir, Manisa, Ankara, İstanbul gibi illerde de oyları gasp edildi. Buralarda birçok sandıkta Yeşil Sol Parti’nin oyları gasp edilerek MHP, Yeniden Refah Partisi ve AKP hanesine sayıldığı ıslak imzalı tutanaklarla kısmen tespit edildi.

Yeşil Sol Parti oyları gasp edilerek, MHP oyları belirli bir sayısal orana çekilerek, mecliste sayısal çoğunluk elde edildi.

Türkiye genelinde seçimlere yüksek düzeyde katılım olduğu gözlemlenirken, Kurdistan illerinde katılımın düşük kaldığı gözlemlendi. AKP/MHP iktidarının oluşturduğu ekonomik kriz ortamında ekonomik göçün en çok yaşandığı Kürt illerinde sandıklara katılım düşük seviyede kaldı. Bu durum da Yeşil Sol Parti’nin oy oranlarını olumsuz etkileyen ciddi bir faktör oldu. Yeşil Sol Parti’nin en güçlü olduğu Amed'de tespit edilen 50 bin hareketli seçmenden sadece 5 bini oy kullanırken, 45 bin kişi ise oy kullanmadı. Yeşil Sol Parti’nin en güçlü olduğu Van’da ise seçmenin yaklaşık yüzde 23'ü sandıklara gitmedi.

Aynı şekilde diğer Kürt illerinde mevsimsel ekonomik göçün yaşanmasından dolayı sandıklara katılımın Türkiye geneline göre düşük olduğu tespit edildi.

Yeşil Sol Parti’nin yeni olması ve seçimlerin dar bir zamanda yapılması, beraberinde tanıtım sorununu getirdi. Kısmen de olsa bu durum sandıklara Yeşil Sol Parti aleyhine işledi. Halkı bilgilendirme ve tanıtım çalışmalarının dar bir zamana sığması, kısmi oy kaybına sebep oldu. Kurdistan’da bu şekilde Sol Parti’ye azımsanmayacak bir oy gitti. Ayrıca Yeşil Sol Parti’nin Cumhurbaşkanlığı seçiminde Kılıçdaroğlu’na oy verilmesi isteğine uyan seçmenler, farkında olarak ya da olmayarak Kurdistan’da CHP’ye ciddi oranda oy verdi. Yeşil Sol Parti'nin baraj sorununun olmadığını düşünmüş olması, daha önceden CHP seçmeni olmuş olması ve nasıl olsa ‘partim de böyle istiyor’ diye düşünülmüş olması bu yaklaşımın dayanakları olmuştur. 

HDP/YEŞİL SOL PARTİ, TEK ADAM REJİMİNİ GERİLETTİ

İktidar, Yeşil Sol Parti'nin oylarını gasp ederek mecliste sayısal çoğunluğu lehine oluşturdu. Bu gerçekliği göz önünde bulundurarak, Yeşil Sol Parti ve öncesi olan HDP’nin son yıllardaki seçimlerde elde ettiği oy oranının tek adam rejimini nasıl gerilettiğini sayısal sonuçlarla ortaya çıkarmak mümkündür.

*HDP, 7 Haziran seçimlerinde Kürtler ve demokrasi güçleri, oluşturdukları güç birliği ile yüzde 10 barajını aşarak, tek adam rejimini engelleyen başarılı bir sonuç ortaya koydu. 80 milletvekili çıkararak Türkiye’nin 3. büyük partisi oldu ve ciddi bir siyasi güç olarak parlamentoda temsiliyet hakkı kazandı.

*HDP’nin toplumsal ve siyasal temsiliyetinin güçlü bir şekilde parlamentoda bulunması, Türk devlet yapısının tüm bileşenlerini korkutmuştur. Bunun üzerine HDP’ye yönelik her türlü baskı, siyasi soykırım, zorbalık ve hukuksuzluk devreye konulmuştur. Suruç, Ankara ve Gar katliamları yapılmış, Cizîra Botan, Şirnex, Sûr, Nisêbîn gibi yerleşim yerleri harap edilmiş ve yüzlerce sivil insan katledilmiştir.  Bu katliamların gölgesinde AKP rejimi, 1 Kasım 2015 tarihinde yapılan seçimlerle iktidarı gasp etmiştir.

*7 Haziran seçimlerinin iptal edilmesi ardından yapılan 1 Kasım seçimlerinde HDP yüzde 10,76 oranla, Kurdistan’da yürütülen savaş koşullarına ve baskılara rağmen 59 vekil ile parlamentoda temsil edildi.

*2018'de yapılan seçimlerde de HDP, oylarını yüzde 11.70’e çıkartarak, 67 vekil ile temsiliyet hakkı kazandı.

 *2023 seçimlerinde HDP’nin yerine seçimlere giren Yeşil Sol Parti, yüzde 8,88 oranla 63 vekil kazandı. Emek ve Özgürlük İttifakı bileşeni TİP ise, yaklaşık 1 milyon oy alarak 4 vekil çıkardı. İttifak bileşeni TİP’in ayrı liste ile seçime girmesinin de Yeşil Sol Parti’nin seçim bölgelerinde oy kaybına sebep olduğu da bir gerçektir.

TEK ADAM REJİMİNİN BİRİNCİ TURDA ONAYLAMASINI ENGELLEDİ

Siyasi soykırım saldırılarının gölgesinde seçimlere giren Yeşil Sol Parti, elde ettiği başarı ile tek adam rejiminin önünde siyasi bir mücadele alanı oluşturduğu gerçeği ışığında;

*AKP’yi Kurdistan’da ciddi anlamda geriletti ve sınırlandırdı.

*Tek adam rejiminin sandıklarda onay almasını engelledi ve Cumhurbaşkanlığı seçimini ikinci tura taşıdı.

*Demokrasi güçlerinin etkili ve güven veren bir güç olarak toplumsallaşmasını sağladı.

*Bütün demokrasi güçleri ile yol yürümenin mümkün ve gerekli olduğunu, oluşturduğu sistemle bir kez daha kanıtladı.