14 Temmuz direnişçileri birçok merkezde anıldı

PKK'nin öncü kadrolarından 14 Temmuz direnişçileri M. Hayri Durmuş, Kemal Pir, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek şahadetlerinin 36. yıldönümünde birçok merkezde anıldı.

12 Eylül faşist askeri cuntasının vahşetine karşı Diyarbakır 5 No’lu cezaevinde, bedenlerini ölümsüzleşen Kemal Pir, Hayri Durmuş, Akif Yılmaz ve gençliğin kızıl yıldızı olarak anılan Ali Çiçek şahadetlerinin 36. yıldönümünde İsviçre, İsveç, Kıbrıs ve Ermenistan'da düzenlenen etkinliklerle anıldı.

BERN

14 Temmuz büyük ölüm orucu direnişçilerini anmak amacıyla İsviçre'nin Bern ve Lozan şehirlerinde anma erkinlikleri düzenlendi. Bern Demokratik Kürt Toplum Merkezi’ndeki anma devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Anmanın yapıldığı salon Kemal Pir, Hayri Durmuş, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek’in fotoğrafları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ile donatıldı. 14 Temmuz direnişini anlatan film gösteriminin düzenlendiği anmada Bern Şehit Aileleri adına Saadet Kuran ve HDK İsviçre Eş sözcüsü Hakan Gürgen ve CDK Bern Eşbaşkanları yaptıkları konuşmalarda, 14 Temmuz büyük ölüm orucu direnişinin önemine değinildi. Yapılan konuşmaların ardından anma "Şehit namırın" sloganları eşliğinde sonlandırıldı.

LOZAN

14 Temmuz direnişçileri, Lozan’da Kürdistanlılar ve dostları tarafından düzenlen bir etkinlikle anıldı. Anmanın düzenlendiği CDK-Lozan lokali, PKK’nin öncü kadrolarından Kemal Pir’in "Yaşamı uğruna ölecek kadar çok seviyoruz" sözünden oluşan pankart ve 14 Temmuz direnişçilerinin fotoğraflarıyla süslendi. "Şehir namirin" sloganlarının atıldığı anmada bir konuşma yapan CDK-Lozan Eşbaşkanaı Hatice Kendal, 14 Temmuz direnişçilerinin ortaya koyduğu direniş sonucundan Kürt Özgürlük Mücadelesi'nin bugünlere geldiğine dikkat çekti. Anma yapılan konuşmaların ardından 14 Temmuz Direnişini anlatan bir sinevizyon gösterimini ile son buldu.

GÖTEBORG

Amed zindanlarında bedenlerini ölüme yatırarak ölümsüzleşen Kemal Pir, Hayri Durmuş, Ali Çiçek ve Akif Yılmaz ile farklı tarih ve yerlerde şehit düşen Şiyar Qamışlo, Polat Herekol, Delil Qamışlo, Amara Koçer ve Şervan Zagros İsveç'in Göteborg ilinde düzenlenen bir etkinlikle anıldı. Şiyar Qamışlo, Polat Herekol, Delil Qamışlo, Amara Koçer ve Şervan Zagros'un ailelerinin de hazır bulunduğu anmada şehit aileleri adına bir konuşma yapan Şiyar Qamışlo'nun babası Ahmed Rojava, "14 Temmuz'un direniş ruhu 15 Ağustos ve Rojava Devrimini beraberinde getirdi. Tüm bunlar Önder Apo'nun düşünceleri ve felsefesi sayesinde gerçekleşti" dedi. İmam Abdullah Ramo da, devrim şehitlerinin tüm insanlık için direndiklerini belirtti. 14 Temmuz ve diğer şehitler için hazırlanan sinevizyonun gösterildiği etkinlik, "Şehit namirin" ve "Biji Serok Apo" sloganlarıyla sona erdi.

LİMASOL

Kıbrıs'ın Limasol kentinde Kürt Kültür Merkezi'nde biraya gelen Kürdistanlılar, 14 Temmuz direnişçileri Kemal Pir, M. Hayri Durmuş, Ali Çiçek ve Akif Yılmaz'ı andı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Temmuz direnişçilerinin posterlerinin yanı sıra YPG/YPG bayraklarının açıldığı anmada, direnişçilerin yaşamına dair sinevizyon gösterimi düzenlendi. Anma yapılan konuşmaların ardından sona erdi.

ERİVAN

14 Temmuz büyük ölüm orucu eyleminin 36. yıldönümü vesilesiyle Ermenistan’ın Başkenti Erivan’da anma toplantısı yapıldı. Anmada konuşan Kürt siyasetçi Mahsum Hasan "PKK hareketi oluşum sürecindeyken düşmanın yoğun saldırıları ve baskıları vardı. Buradaki amaç, hareketi tamamıyla imha etmekti. Önderliğin öngörüleriyle birlikte zindan direnişi düşmanın planını boşa çıkartılmada önemli bir rol oynamıştı" dedi. Ermenistan Kürt Parlamenteri Kinyas Hamid ise yaptığı konuşmada, "Bizi bugüne getiren PKK'ye ve Şehitlere borçluyuz. Partiye, şehitlere ve Önderliğe daha çok sahip çıkarak bugünün anlamının karşılığını verebiliriz" diye konuştu. Anma, şehit babası Milo Kalaşiyan, Şêx Tahir ve Miraz Cemal'ın konuşmalarının ardından sona erdi.